Italiensk osso buco

koket.se
Italiensk osso buco
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Italiensk osso buco

14 ingredienser

3 h

"Osso buco är en dundermustig italiensk köttgryta där märgbenet är grädden på moset som alla borde slåss om vid middagsbordet! Om du inte ätit denna rätt är det ett måste!" /Dante Zia

Se Dante Zia laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • ca 2 kalvlägg
  • vetemjöl (att vända läggen i)
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 morot
  • 1 lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 knippe färsk rosmarin
  • 5 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • strösocker

Gör så här

  1. Vänd kalvläggen i vetemjöl.
  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna.
  3. Stek kalvläggen på båda sidorna tills de har fått rejält med färg.
  4. Hacka selleri, morot och lök.
  5. Tillsätt grönsakerna och stek dem tills de har karamelliserats.
  6. Pressa i vitlöksklyftorna. Jag pressar alltid mina vitlöksklyftor med skalet på.
  7. Tillsätt tomatpuré samt rosmarin och fräs i 2 minuter.
  8. Häll på vin samt vattnet och låt sjuda under lock i 2 timmar tills köttet börjar släppa från benet.
  9. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
  10. Det klassiska är att servera osso bucon med saffransrisotto, men du kan såklart servera med valfritt tillbehör.