Italiensk melanzane alla parmigiana
Italiensk melanzane alla parmigiana
14 ingredienser
45 m
Den här italienska gratängen med aubergine, tomater, mozzarella och parmesanost är en riktig fullpoängare till middag!
Ingredienser
- 800 g aubergine
- 1 tsk salt
- 1 gul lök, finhackad
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- 2 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 800 g krossade tomater
- 1 msk honung
- 0,5 msk balsamvinäger
- salt
- svartpeppar
- 375 g mozzarellaost [3 stycken]
- 1 kruka färsk basilika, plockade blad
- 3 dl parmesanost, finriven
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär auberginerna i skivor som är 1 cm tjocka. Lägg ut skivorna på en skärbräda, salta och låt stå ca 20 minuter.
- Torka sedan av vätskan från aubergineskivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Rosta aubergineskivorna högt upp i ugnen tills de är mjuka och har fått fin färg, ca 10 minuter (eventuellt på grilleffekt).
- Fräs lök och vitlök i olja.
- Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning någon minut till.
- Häll i krossade tomater, honung och vinäger. Låt sjuda i ca 20 minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Mixa sedan såsen slätt med en stavmixer.
- Skär mozzarella i tunna skivor.
- Varva aubergine, mozzarella och basilikablad i fyra ugnssäkra portionsformar.
- Häll över såsen och toppa med parmesanost.
- Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.