Italiensk köttfärsgryta

Italiensk köttfärsgryta
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Italiensk köttfärsgryta

20 ingredienser

1 h

En enkel och god köttfärsgryta är en bra vardagsräddare! Den här versionen med morötter, selleri och paprika kan du servera flera dagar i rad med olika tillbehör.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk olivolja
  • 1 lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 500 g köttfärs (nötkött eller blandfärs)
  • 2 morötter, skalade och tärnade
  • 2 selleristjälkar, tärnade
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 1 burk krossade tomater [ca 400 g]
  • 1 burk tomatsås [ca 400 g]
  • ev 1 dl rött vin (valfritt)
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • ris
  • pasta
  • potatis
  • färsk basilika, hackad (eller persilja)
  • ev parmesanost

Gör så här

  1. Hetta upp olivolja i en stor gryta.
  2. Stek lök och vitlök tills löken är mjuk.
  3. Lägg i köttfärsen och bryn den tills den är genomstekt och har fått en fin färg.
  4. Tillsätt morötter, selleri, paprika och kryddor. Stek i ytterligare några minuter tills grönsakerna börjar mjukna.
  5. Häll i krossade tomater, tomatsås och eventuellt rött vin om du gillar det. Rör om väl.
  6. Låt grytan sjuda på låg värme under lock i ca 30-40 minuter så att smakerna blandas och såsen tjocknar något.

Servering dag 1 (med ris)

  1. Servera köttfärsgrytan med ris. Strö över färsk basilika eller persilja samt parmesanost om du gillar det.

Servering dag 2 (med pasta)

  1. Servera köttfärsgrytan med kokt pasta. Strö över färsk basilika eller persilja samt parmesanost om du gillar det.

Servering dag 3 (med potatis)

  1. Servera köttfärsgrytan med kokt eller ugnsrostad potatis. Strö över färsk basilika eller persilja samt parmesanost om du gillar det.