Italiensk citronkaka med ricotta och rabarber

Italiensk citronkaka med ricotta och rabarber
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Italiensk citronkaka med ricotta och rabarber

17 ingredienser

40 m

Hildas italienska citronkaka med ricotta och rabarber är en riktigt sagolik kaka. Toppad med vaniljmascarpone blir den smått oslagbar till eftermiddagsfikat.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Italiensk citronkaka

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 250 g ricotta
  • 3 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 citroner, skal från två och saft från en (ekologiska)
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • smör (till formen)
  • 4 stjälkar rabarber

Vaniljmascarpone

  • 3 dl grädde
  • 250 g mascarpone
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
  • 1 msk florsocker

Servering

  • färska bär
  • färska örter
  • ätbara blommor

Gör så här

Italiensk citronkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Vispa rumsvarmt smör och strösocker med en elvisp eller köksassistent tills allt blandats väl.
  3. Tillsätt ricotta och vispa ytterligare i minst 5 minuter till en luftig konsistens.
  4. Vispa ner ett ägg i taget i smeten.
  5. Tillsätt vaniljsocker samt skal från två citroner och saft från en. Rör om.
  6. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Sikta sedan ner mjölblandningen i smeten. Vänd runt så allt är väl blandat.
  7. Ta fram en form som är 25x35 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten och smöra kanterna med smör.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Skölj och ansa rabarbern. Skär rabarbern i 1 centimeter tjocka bitar och strö dem över smeten.
  10. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 25 minuter, känn efter med en sticka.
  11. Ta ut kakan och låt svalna helt innan du skär upp den i ca 10–12 bitar.

Vaniljmascarpone

  1. Häll alla ingredienser i en skål och vispa med en elvisp till en jämn kräm.
  2. Lägg krämen i en spritspåse och sprita på portionsbitarna.

Servering

  1. Dekorera portionsbitarna med färska bär och färska örter eller ätbara blommor.