Italiensk citronkaka med ricotta och rabarber
Italiensk citronkaka med ricotta och rabarber
17 ingredienser
40 m
Hildas italienska citronkaka med ricotta och rabarber är en riktigt sagolik kaka. Toppad med vaniljmascarpone blir den smått oslagbar till eftermiddagsfikat.
Ingredienser
Italiensk citronkaka
- 200 g smör, rumsvarmt
- 2,5 dl strösocker
- 250 g ricotta
- 3 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 citroner, skal från två och saft från en (ekologiska)
- 3,75 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- smör (till formen)
- 4 stjälkar rabarber
Vaniljmascarpone
- 3 dl grädde
- 250 g mascarpone
- 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
- 1 msk florsocker
Servering
- färska bär
- färska örter
- ätbara blommor
Gör så här
Italiensk citronkaka
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Vispa rumsvarmt smör och strösocker med en elvisp eller köksassistent tills allt blandats väl.
- Tillsätt ricotta och vispa ytterligare i minst 5 minuter till en luftig konsistens.
- Vispa ner ett ägg i taget i smeten.
- Tillsätt vaniljsocker samt skal från två citroner och saft från en. Rör om.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Sikta sedan ner mjölblandningen i smeten. Vänd runt så allt är väl blandat.
- Ta fram en form som är 25x35 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten och smöra kanterna med smör.
- Häll smeten i formen.
- Skölj och ansa rabarbern. Skär rabarbern i 1 centimeter tjocka bitar och strö dem över smeten.
- Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 25 minuter, känn efter med en sticka.
- Ta ut kakan och låt svalna helt innan du skär upp den i ca 10–12 bitar.
Vaniljmascarpone
- Häll alla ingredienser i en skål och vispa med en elvisp till en jämn kräm.
- Lägg krämen i en spritspåse och sprita på portionsbitarna.
Servering
- Dekorera portionsbitarna med färska bär och färska örter eller ätbara blommor.