Italiensk citronkaka med ricotta och rabarber

Italiensk citronkaka med ricotta och rabarber
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Italiensk citronkaka med ricotta och rabarber

17 ingredienser

40 m

Hildas italienska citronkaka med ricotta och rabarber är en riktigt sagolik kaka. Toppad med vaniljmascarpone blir den smått oslagbar till eftermiddagsfikat.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Italiensk citronkaka

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 250 g ricotta
  • 3 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 citroner, skal från två och saft från en (ekologiska)
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • smör (till formen)
  • 4 stjälkar rabarber

Vaniljmascarpone

  • 3 dl grädde
  • 250 g mascarpone
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
  • 1 msk florsocker

Servering

  • färska bär
  • färska örter
  • ätbara blommor

Gör så här

Italiensk citronkaka <bR>Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

  1. Vispa rumsvarmt smör och strösocker med en elvisp eller köksassistent tills allt blandats väl.
  2. Tillsätt ricotta och vispa ytterligare i minst 5 minuter till en luftig konsistens.
  3. Vispa ner ett ägg i taget i smeten.
  4. Tillsätt vaniljsocker samt skal från två citroner och saft från en. Rör om.
  5. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Sikta sedan ner mjölblandningen i smeten. Vänd runt så allt är väl blandat.
  6. Ta fram en form som är 25x35 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten och smöra kanterna med smör.
  7. Häll smeten i formen.
  8. Skölj och ansa rabarbern. Skär rabarbern i 1 centimeter tjocka bitar och strö dem över smeten.
  9. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 25 minuter, känn efter med en sticka.
  10. Ta ut kakan och låt svalna helt innan du skär upp den i ca 10–12 bitar.

Vaniljmascarpone <bR>Häll alla ingredienser i en skål och vispa med en elvisp till en jämn kräm.

  1. Lägg krämen i en spritspåse och sprita på portionsbitarna.

Servering<bR>Dekorera portionsbitarna med färska bär och färska örter eller ätbara blommor.