Äppelkaka med choklad

Äppelkaka med choklad
Foto: Tina Axelsson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Äppelkaka med choklad

32

14 ingredienser

Paolos recept på äppelkaka med choklad är beräknat till 8–10 personer. Recept från boken Italiensk bondmat.

Ingredienser

  • 4 äpplen [500 g]
  • 3 ägg
  • 1,75 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl standardmjölk
  • 0,5 dl Limoncello (eller annan fruktlikör)
  • 100 g mörk choklad, grovhackad
  • ev florsocker, att sikta över
  • smör
  • ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en kakform med avtagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i cirka 1 cm tjocka klyftor.
  4. Vispa ägg, socker och salt pösigt i en bunke, gärna med elvisp.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och rör ner det i äggsmeten, lite i taget.
  6. Tillsätt mjölk och limoncello och rör om till en jämn smet.
  7. Blanda försiktigt ner äppelklyftor och chokladbitar.
  8. Häll smeten i formen och grädda kakan i 40–50 minuter, eller tills kakan är genomgräddad.
  9. Stjälp upp kakan på ett fat när den har svalnat något.
  10. Sikta eventuellt över lite florsocker när det är dags för servering.