Irländsk grönsakssoppa

Irländsk grönsakssoppa
Foto: Tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Irländsk grönsakssoppa

20 ingredienser

40 m

Den här grönsakssoppan är en riktig skål av komfort, speciellt om du väljer att lägga till de riktigt goda rosmarinkrutongerna - de håller sig dessutom bra i en lufttät behållare och förgyller många av dina rätter. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 6.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk olivolja
  • 25 g osaltat smör
  • 1 lök, skivad (stor)
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 1 morot, skalad och hackad (stor)
  • 2 selleristjälkar, tunt skivade
  • 2 purjolökar, skivad
  • 1 palsternacka, skalad och hackad (stor)
  • 400 g mjölig potatis, tärnad
  • 600 ml grönsaksfond
  • 120 g frysta ärtor
  • havssalt
  • malen svartpeppar

Krutonger

  • 2 msk olivolja
  • 20 g osaltat smör
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2-3 skivor vitt bröd, i tärningar (eller surdegsbröd)
  • havssalt

Servering

  • 1-2 msk grädde (extra fet)
  • muskot, färsk (rikligt)

Gör så här

  1. Hetta upp olja och smör i en stor panna. Tillsätt lök, vitlök, morötter, selleri och purjolök. Låt steka i 10 minuter tills det mjuknat. Krydda väl.
  2. Tillsätt resten av grönsakerna och låt steka ytterligare några minuter.
  3. Häll sedan i fonden. Krydda väl och låt koka upp. Låt sedan sjuda och koka försiktigt i 20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  4. Tillsätt ärtorna när det är någon minut kvar.
  5. Hova upp en tredjedel av grönsakerna med en hålslev och ställ åt sidan.
  6. Mixa resten av soppan med en stavmixer tills den är slät. Ta sedan bort pannan från värmen och rör ner de hela grönsaksbitarna.
  7. Krutonger
    Värm oljan och smöret med rosmarinkvistarna i en stor panna.
  8. När matfettet är varmt så tillsätt brödtärningarna. Blanda väl och låt steka i 5–6 minuter tills de är gyllene och knapriga på alla sidor. Krydda med havssalt.
  9. Servering
    Tillsätt grädden i soppan och rikligt med muskotnöt samt servera med krutongerna.
  10. Tips! Soppan går fint att frysa in. Låt soppan svalna helt innan du häller över den i en stadig fryspåse eller behållare. Förvara i frysen i upp till 6 månader. Tina långsamt i en kastrull på låg värme.