Inlagd lök med rosmarin, Ernsts recept

koket.se
Inlagd lök med rosmarin
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Inlagd lök med rosmarin, Ernsts recept

8 ingredienser

I detta recept kan du använda olika typer av lök, eller “alla typer av lök som gud har hittat på” som Ernst själv uttrycker det så vackert. Det är säsongen, tycke och smak som sätter gränsen för vad som för tillfället fungerar i inläggningen och det går också bra att tillsätta andra typer av örter för att ge en personlig smak på inläggningen Exempel på goda lökar att lägga in är rödlök, gul lök, färsk lök, salladslök, pärllök, silverlök, schalottenlök i alla dess former, eller den gamla hederliga purjolöken.

Receptet är anpassat för en 3-4 liters burk.

Denna inläggning har en hållbarhet på flera veckor upp till flera månader vid god hygien och steriliserade burkar och redskap, vid handhavandet både under tillverkningen och hantering.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

  • 3 dl ättiksprit 12 %
  • 1 l vatten
  • 7 dl strösocker
  • 1,5 tsk salt
  • 3 kvistar rosmarin
  • 1-2 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn och/eller vitpepparkorn
  • ca 15 gula lökar, gärna olika sorter

Gör så här

  1. Koka upp lagen av ättika, vatten och socker. Tillsätt kryddorna.
  2. Skär samtidigt ner löken i ganska grova bitar och skivor. Skivorna ska gärna vara 1-2 cm tjocka och mindre lökar som schalottenlök behöver bara halveras. Lägg ner den skivade och delade löken i den kokande lagen och sjud löken i ca 10-15 minuter beroende på lökens storlek.
  3. Häll upp den varma löken i en väl rengjord, gärna steriliserad glasburk med tättslutande lock.