Inkokta päron med kolasås

NYHET
Inkokta päron med kolasås
Foto: Tv4

Inkokta päron med kolasås

12 ingredienser

45 min

Inkokta päron med kolasås blir ett sött och gott avslut på en trevlig middag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Inkokta päron

  • 4 päron, skalade med skaftet kvar (fast sort)
  • 7 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 1 citron, saften
  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 1 kanelstång

Kolasås

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 dl ost, finriven (Wrångebäcksost)
  • flingsalt [1 nypa]

Servering

  • 4 port vaniljglass

Gör så här

Inkokta päron

  1. Koka upp vatten, socker, citronsaft, vaniljstång med frön och kanelstången.
  2. Lägg i päronen och sjud försiktigt tills de är mjuka (ca 20–30 minuter). Låt svalna i lagen.

Kolasås

  1. Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt.
  2. Tillsätt grädde och smör. Rör om tills såsen är slät och börjar tjockna.
  3. Ta av från värmen och rör ner Wrångebäcksost och flingsalt. Låt sedan svalna något.

Servering

  1. Servera päronen med vaniljglass och ringla kolasåsen över.