Inkokta päron

Inkokta päron
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Inkokta päron

6 ingredienser

Ett klassiskt gammalt recept, perfekt för att lagra och ta hand om din päronskörd.
Päronen brukar vätska sig bra när de kokar, men annars kan man tillsätta några droppar vatten. Ett gammalt härligt recept med vinättika som gör att päronen håller i månader i kylen.
(Vinättika säljs inte längre i butik, men blanda lika delar rödvinsvinäger och 12% ättika så får man dåtidens vinättika, se recept nedan).

Ingredienser

portioner
  • 5 kg päron (små)
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 kg strösocker
  • 1 bit färsk ingefära, i skivor
  • grädde, vispad (eller glass)

Gör så här

  1. Skala päronen men behåll skaft och innanmäte. Lägg dem i en stor kastrull tillsammans med vinättika (lika delar rödvinsvinäger och 12% ättikssprit) och socker, och låt det hela smälta på mycket låg värme.
  2. Tillsätt ingefära och koka sakta tills päronen känns mjuka, vilket tar 45-60 minuter, beroende på päronens storlek. Serveras med vispad grädde eller vaniljglass.