Inkokta körsbär på mandel- och valnötsbotten med salt vaniljsås och körsbärsglaze

Inkokta körsbär på mandel- och valnötsbotten med salt vaniljsås och körsbärsglaze
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Inkokta körsbär på mandel- och valnötsbotten med salt vaniljsås och körsbärsglaze

21 ingredienser

1 h

En dessert som bjuder på en fantastiskt fin smakbalans mellan sötma, sälta och syrlighet.

Ingredienser

portioner

Inkokt körsbär

  • 700 g körsbär, urkärnade
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk tjärsirap
  • 3 stjärnanis
  • ev citronsaft

Salt vaniljsås med tonkaböna

  • 5 äggulor
  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 1 tonkaböna
  • 1 dl crème fraîche
  • 1,5 dl strösocker
  • majsstärkelse
  • salt

Mandel- och valnötsbotten

  • 60 g mandelmjöl
  • 60 g mandelmassa
  • 60 g valnötter
  • 80 g smör
  • 30 g vetemjöl
  • 40 g strösocker
  • salt

Gör så här

  1. Inkokta körsbär och glaze
    Koka upp körsbären med socker, stjärnanis och tjärsirap. Låt små puttra i 5 minuter.
  2. Häll av körsbären och spara den överblivna vätskan i en kastrull.
  3. Lägg körsbären i en kastrull och smaka av med socker, citronsaft och tjärsirap (körsbär är olika söta/syrliga så hitta balansen med socker och citronsaft, jag valde att göra körsbären ganska syrliga men det är en smaksak)
  4. Koka upp det överblivna spadet som körsbären kokade i. Red av med majsstärkelse tills det har blivit en tjock sås. Låt svalna. Smaka av med socker och citronsaft.
  5. Salt vaniljsås med tonkaböna
    Häll grädden och mjölken i en kastrull tillsammans med urskrapade vaniljstänger och finriven tonkaböna. Låt koka upp. Ta bort från värmen och låt dra i 20 minuter.
  6. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken i äggen och fortsätt vispa. Tillsätt all gräddmjölk under omrörning.
  7. Ställ tillbaka på plattan och låt såsen komma upp 80 grader. Red av såsen med majsstärkelse (jag gjorde den ganska tjock, nästan som en kräm). Låt såsen komma upp till 85 grader under omrörning ta sedan bort från värmen och sila såsen genom en finmaskig sil.
  8. Kyl ner i kylskåpet tills den är kylskåpskall
  9. Mixa i crème fraiche med stavmixer. Smaka av med salt (1-2 krm).
  10. Mandel- och valnötsbotten
    Sätt ugnen på 190 grader.
  11. Mixa samtliga ingredienser i en handmixer tills smeten är slät. Smaka av med salt.
  12. Smörj 3 stora stansringar med smör. Placera dem på bakplåtspapper i en ugnssäker form.
  13. Lägg smeten i stansringarna, ca 0,75 cm tjockt lager med smet i varje stansring.
  14. Grädda i ugnen ca 10 minuter tills bottnarna är gyllene. Låt svalna och dela cirklarna på mitten.
  15. Servering
    Lägg de inkokta körsbären på kakan. Toppa med lite av glazen. Servera såsen à part.