Ingefärspicklad kålrotsblomma

Ingefärspicklad kålrot
Foto: TV4
Christin Kashou
Christin Kashou

Ingefärspicklad kålrotsblomma

12 ingredienser

1 h

Lika vacker som god - tunt skivad kålrot formas till en blomma och fylls med en färskostkräm med sting från wasabi.

Ingredienser

portioner stycken
  • 1 kålrot
  • 10 cm färsk ingefära
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 200 g färskost
  • 2 tsk wasabi
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 dl frityrolja
  • krasse, till garnering

Gör så här

  1. Skiva kålroten i tunna skivor med hjälp av en mandolin. Skiva ingefäran i grova bitar.
  2. Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära i en kastrull. Tillsätt kålroten i kastrullen och låt koka i ca 10 minuter. Låt sedan kålroten ligga kvar i kastrullen med vätskan till dess att det är dags att sätta ihop blommorna.
  3. I en bunke, blanda ihop färskost, wasabi, salt och peppar. Lägg sedan krämen i en spritspåse.
  4. Hetta upp frityrolja. Skiva vitlöken i tunna skivor och fritera i ca 30–60 sekunder. Tänk på att vitlöken fortsätter att friteras efter att den tagits upp ur oljan. Placera den friterade vitlöken på hushållspapper och låt torka.
  5. Spritsa ut ca 1 tsk av krämen i mitten av kålroten. Tryck sedan till kanterna med hjälp av tre fingrar för att skapa en blomma med tre blad. Spritsa på krämen på toppen av blomman och lägg sedan den friterade vitlöken på toppen.
  6. Servera kålrotsblommorna på ett fat och toppa med krasse.