Indonesisk gado gado
Indonesisk gado gado
22 ingredienser
30 m
Indonesisk gado gado med tofu och tempeh är en fräsch rätt som passar perfekt att njuta av på sommaren.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
Jordnötssås
- 0,5 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk färsk ingefära, finhackad
- 1 röd chilifrukt (om du vill ha hetta annars uteslut)
- 1 tsk röd curry (eller sambal oelek)
- 1 dl osötat jordnötssmör
- 200 g kokosmjölk
- 2 msk palmsocker (eller ljust råsocker, kan ersättas med honung eller brunt farinsocker)
- 1 msk japansk soja
- olja (till stekning)
- salt
Sallad
- 150 g böngroddar
- 100 g haricots verts (eller frysta haricot verts)
- 0,5 salladskål
- 2-3 fasta potatisar
- 0,5 gurka
- 2 salladslökar
- 3 msk färsk koriander, hackad
- röd chilifrukt
- 200 g fast tofu
- 125 g tempeh
- olja (till fritering)
Gör så här
Jordnötssås
- Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar.
- Tillsätt röd curry och fräs några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmör.
- Häll i kokosmjölk, socker, soja och salta efter smak.
- Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 minuter. Rör om ofta och ha koll så såsen inte bränner fast i botten av kastrullen.
- Om såsen känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk.
- Servera såsen kall eller varm.
Sallad
- Koka upp rikligt med lättsaltat vatten.
- Blanchera böngroddar, haricots verts och salladskål. Du ska alltså lägga ner grönsakerna i det kokande vattnet. Efter ca 20-30 sekunder tar du upp grönsakerna ur vattnet, silar av dem och sköljer i iskallt vatten.
- Skala potatisarna, hacka i tärningar och koka tills de mjuknar.
- Hacka gurka, salladslök, koriande och chili.
- Skär tofun i bitar.
- Lägg tofubitarna mellan hushållspapper och pressa ur vätska.
- Skär tempehn i bitar.
- Fritera tofu och tempeh.
- Arrangera grönsaker på ett fat med tofu och tempeh. Servera med jordnötssåsen.