1 röd chilifrukt (om du vill ha hetta annars uteslut)
1 tsk röd curry (eller sambal oelek)
1 dl osötat jordnötssmör
200 g kokosmjölk
2 msk palmsocker (eller ljust råsocker, kan ersättas med honung eller brunt farinsocker)
1 msk japansk soja
olja (till stekning)
salt
Sallad
150 g böngroddar
100 g haricots verts (eller frysta haricot verts)
0,5 salladskål
2-3 fasta potatisar
0,5 gurka
2 salladslökar
3 msk färsk koriander, hackad
röd chilifrukt
200 g fast tofu
125 g tempeh
olja (till fritering)
Gör så här
Jordnötssås
Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar.
Tillsätt röd curry och fräs några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmör.
Häll i kokosmjölk, socker, soja och salta efter smak.
Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 minuter. Rör om ofta och ha koll så såsen inte bränner fast i botten av kastrullen.
Om såsen känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk.
Servera såsen kall eller varm.
Sallad
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten.
Blanchera böngroddar, haricots verts och salladskål. Du ska alltså lägga ner grönsakerna i det kokande vattnet. Efter ca 20-30 sekunder tar du upp grönsakerna ur vattnet, silar av dem och sköljer i iskallt vatten.
Skala potatisarna, hacka i tärningar och koka tills de mjuknar.
Hacka gurka, salladslök, koriande och chili.
Skär tofun i bitar.
Lägg tofubitarna mellan hushållspapper och pressa ur vätska.
Skär tempehn i bitar.
Fritera tofu och tempeh.
Arrangera grönsaker på ett fat med tofu och tempeh. Servera med jordnötssåsen.