Îles flottantes

NYHET
Îles flottantes
Foto: TV4
Albin Edberg
Albin Edberg

Îles flottantes

12 ingredienser

1 h

"Jag älskar verkligen det franska köket, och då pratar vi det klassiska franska köket. Brasserier i Paris, bouchons i Lyon, kalvbräss, anklever, you name it. Och den här desserten. Superfluffig, pocherad maräng, krämig vaniljsås och rostad mandel. I Sverige är vi såna himla torskar på att all mat måste innehålla mycket syra, men den här rätten är verkligen ett levande exempel på att vi har fel. En dessert klarar sig alldeles utmärkt med att bara vara ultrasöt." /Albin Edberg

Ingredienser

portioner

Vaniljsås

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 3 äggulor
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 1,5 dl vispgrädde

Maräng

  • 4 äggvitor [125 g]
  • 1 krm ättiksprit 12 %
  • 125 g strösocker

Pocheringsvätska

  • 2 dl standardmjölk
  • 2 dl vatten

Servering

  • 4 msk mandelspån

Gör så här

Vaniljsås

  1. Vispa ihop socker och majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt därefter äggulorna.
  2. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ner fröna i kastrullen och lägg i den urskrapade stången.
  3. Tillsätt mjölk och grädde.
  4. Koka upp såsen under konstant omrörning.
  5. Ta av från värmen efter första bubblan.
  6. Sila ner såsen i en lämplig behållare och ställ i kylen.

Maräng

  1. Vispa äggvitorna till ett tjockt skum och tillsätt därefter ättikan.
  2. Fortsätt vispa och tillsätt sockret i omgångar.
  3. Vispa till en fluffig och glansig maräng.

Pocheringsvätska

  1. Blanda mjölk och vatten i en stekpanna och sjud upp.
  2. Forma maränger med två fuktiga skedar och lägg försiktigt ner i stekpannan. Låt sjuda ca 2 minuter tills utsidan har stelnat. Vänd marängerna efter halva tiden.
  3. Lyft sedan försiktigt över dem till en plåt.

Servering

  1. Rosta mandelspånen i torr, het panna tills de är jämnt gyllenbruna.
  2. Lägg vaniljsås i botten på en djup tallrik.
  3. Lägg därefter ner en pocherad maräng per tallrik och toppa med mandelspån.

Vispa ihop socker och majsstärkelse till vaniljsåsen först så minimerar du risken för klumpar i såsen.
Glöm inte ättikan i marängen. Det ger en stabilare maräng. Har du inte ättika hemma kan du byta ut den mot vitvinsvinäger eller citronsaft.