Kanelbullar Anettes way

Kanelbullar Anettes way
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Kanelbullar Anettes way

Av: Anette Rosvall och Emma Hamberg

Från: Husmorsorna - kokboken

13 ingredienser

Den fjärde oktober är det kanelbullens dag och då bjuder Anette sin morsa på kanelbullar. Det ska man bjuda sin mamma på ibland. För du vet väl att man blir snäll och sitter still ett tag av kanelbullar?

Ingredienser

  • 1 förp jäst [50 g]
  • 200 g smör, smält
  • 1 l mjölk, ljummen (37°)
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk kardemumma
  • ca 28 dl vetemjöl
  • ägg, till pensling
  • pärlsocker

Fyllning:

  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl malen kanel
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en stor degbunke och låt den ligga ett
  2. litet tag. Blanda smöret med mjölken.
  3. Ner med fingret i mjölken – känner du vare sig värme eller kyla är den perfekt. Häll vätskan över jästen. Rör om lite.
  4. Ner med ägg, socker, salt och kardemumma.
  5. Dags för mjölet! Jobba in det i smeten lite i taget (det kan gå åt både mindre och mer mjöl – degen ska släppa
  6. bunken och vara lite snyggblank).
  7. Låt degen jäsa i 40 minuter på dragfri plats. En liten handduk över skadar inte.
  8. Blanda alla ingredienser till fyllningen till en brun
  9. röra.
  10. Kavla ut degen i stora rektanglar och bred på
  11. fyllningen.
  12. Rulla ihop. (Anette gillar många varv på sina bullar så hon rullar alltid från kortsidan).
  13. Skär rullen i ungefär 1 cm tjocka skivor och lägg dem på jäsning 20–30 minuter i bullformar.
  14. Pensla med ägg och så på med pärlsocker förstås.
  15. Grädda i 225° i 5–10 minuter beroende på hur stora
  16. bullarna är.
  17. Ät gärna kanelbullarna med ett glas kall mjölk till.