Hummus och muhammara

Adam Dahlberg

Hummus och muhammara

Av: Adam Dahlberg, Albin Wessman

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

20 min

"George, en av Solens kockar från Syrien, lagade en dag muhammara på restaurangen. Med paprika, valnötter och granatäppelsirap som grund blev vi helt blåsta av stolen. Och tillsammans med hummus blev det helt oslagbart. Den kombinationen åkte direkt upp på menyn och där blir den nog kvar länge." /Adam Dahlberg och Albin Wessman

Ingredienser

portioner

Muhammara

  • 2 msk ajvar relish
  • 2 msk paprikapuré
  • 2 msk valnötter, finhackade
  • 2 msk granatäpplesirap
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm sumak, malen
  • 1 krm malen koriander
  • 1 krm malen kummin

Servering

  • 1 sats hummus
  • 0,5 dl turkisk yoghurt (eller grekisk yoghurt)
  • 4 msk valnötter, grovhackade
  • 10 gröna oliver, delade och urkärnade
  • 2 msk salladslök, finskivad
  • färsk koriander
  • färsk mynta
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

Muhammara

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.

Servering

  1. Skeda ut hummusen på en tallrik.
  2. Klicka ut yoghurten ovanpå hummusen.
  3. Toppa med muhammara, grovhackade valnötter, oliver, salladslök och örter.
  4. Avsluta med olivolja och flingsalt.