Hummus med harissasmör

NYHET
Hummus med harissasmör
Foto: Lennart Weibull

Hummus med harissasmör

Av: Jonas Cramby

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

30 min

"Krämig, nötig hummus möter krispiga potatischips och chili + umamirikt harissasmör. Denna snabba superdipp funkar både som försnacks till helgmiddagen, som en del av en plockig buffé eller som en samtidigt nyttig och dekadent vardagsmåltid för några få. Servera gärna med ett nybakt flatbread och/eller valfria dippgrönsaker." /Jonas Cramby

Chili + umami omslag

Receptet är hämtat ur Jonas Crambys bok Chili + Umami, Natur & Kultur

Ingredienser

portioner
  • 2 förp kikärtor [à 400 g ]
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 citron, pressad saft
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl tahinipasta
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk malen spiskummin
  • ca 1,5 dl vatten, iskallt

Servering

  • 2 msk harissa
  • 50 g smör
  • 1 dl potatischips
  • 1 msk gochugaru
  • pitabröd (och/eller dippgrönsaker)

Gör så här

  1. För maximalt krämig hummus låter du de färdigkokta kik­ärtorna sjuda i vatten med bakpulver 5–10 minuter tills de tunna skalen börjar lossna. Det blir såklart ännu ­godare om du kokar egna men de på burk och tetra funkar bra.
  2. Skölj av kik­ärtorna ett par gånger i ljummet vatten och försök få bort så mycket skal som möjligt. Det är inte supernoga.
  3. Mixa citronsaft, vitlök, tahini, salt och spiskummin i en matberedare i ca 1 minut till konsistensen är som jordnötssmör.
  4. Häll i det iskalla vattnet medan matberedaren går och mixa tills det är slätt och fluffigt.
  5. Du har nu gjort en supergod och krämig tahinisås som funkar utmärkt till kebab eller grillat kött.
  6. Vill du göra hummus tillsätter du bara kikärtorna och mixar ca 3 minuter tills det är riktigt krämigt och gott.
  7. Smaka eventuellt av med mer salt samt citron och späd med lite mer iskallt vatten om den känns för stabbig.

Servering

  1. Skeda upp hummusen på ett fat och gör en snygg fördjupning med baksidan av en sked.
  2. Bryn harissa och smör i en kastrull och skeda det över.
  3. Toppa med potatischips och lite chilipulver.
  4. Servera pitabröd till.