Hugos biff Rydberg

POPULÄRT
Hugos biff Rydberg
Foto: TV4
Hugo Bergström
Hugo Bergström

Hugos biff Rydberg

Av: Hugo Bergström

Från: Sveriges mästerkock

13 ingredienser

1 h

En svensk klassiker och lyxigare variant på pytt i panna med potatis, lök och oxfilé som skärs i kuber och steks i panna. Servera med senapskräm, äggula och gärna lite färskriven pepparrot.

Se alla avsnitt av Sveriges mästerkock
SMK 2024 - Gruppbilddd

Se alla avsnitt av Sveriges mästerkock

Följ äventyret när amatörkockar tävlar med sina kulinariska kunskaper

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 900 g fast potatis
  • 600 g oxfilé
  • smör, till stekning
  • neutral olja, till stekning

Senapsgrädde

  • 2 dl grädde
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk senapsfrö
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 äggulor
  • färsk persilja, finhackad
  • ev färsk pepparrot, riven

Gör så här

  1. Självklart kan man skala och hacka potatis på traditionellt vis. Önskas fina kuber behöver potatisen inte skalas, skär istället bort sidorna av potatisen så att “kärnan” av potatisen består och skär i ca 2 cm stora tärningar. (spara svinnet till att rosta i ugn eller använd i gryta)
  2. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna och lägg i potatisen.
  3. Hacka löken och stek den i en separat stekpanna sakta tills den är mjuk och börjar få färg.
  4. Skär köttet i ca 3 cm stora bitar och salta, värm ytterliggare en stor stekpanna riktigt varmt och häll i neutral olja.
  5. Lägg i köttet och låt det ligga stilla så det blir en riktigt fin stekyta, ca 2 min. Vänd bitarna och lägg i en ordentlig klick smör, peppra och låt det gå cirka 1 minut till. Ta ur köttet och låt det vila, det får gärna vara rosa inuti.

Senapsgrädde

  1. Vispa grädden lös.
  2. Blanda försiktigt i senap och senapsfrön. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Lägg upp oxfilé, potatis och lök bredvid varandra. Toppa med äggula, persilja och ev riven pepparrot. Servera med senapsgrädden vid sidan om.

Tips! Skär inte köttet i för små bitar, oxfilén ska hinna få en fin stekyta och samtidigt vara rosa inuti. Vill man förbereda inför middagsgästerna kan man göra klart senapsgrädden, steka färdigt potatisen och löken och varmhålla i ugnen på 75 grader. Köttet steker du precis före servering.