Honungsäppelkaka

Honungsäppelkaka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Honungsäppelkaka

10 ingredienser

Den här kakan blir ganska kladdig, eftersom honungen inte stelnar – fast det gör den bara ännu godare. Servera den ljummen. Till den här kakan behöver du en pajform.

Ingredienser

portioner
  • 250 g vetemjöl
  • 125 g smör
  • 0,5 dl vatten
  • 5 syrliga äpplen
  • 1,5 dl honung, flytande
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 50 g hasselnötter
  • smör, till formen
  • pajform
  • aluminiumfolie

Gör så här

  1. Skär smöret i mindre bitar och smula med fingertopparna samman mjöl och smör eller kör några ögonblick i matberedare. Sätt till vatten och kläm ihop till en deg. Knåda så lite som möjligt. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj en pajform. Kavla ut degen lagom stor för att rymmas i formen och klä formen med degen. Förgrädda pajskalet i 12 minuter. Klyfta, kärna ur och skala äpplena, 12 klyftor på varje äpple är lagom. Hacka nötterna grovt. Lägg äppelklyftorna i en stor skål tillsammans med kanel och nötter och blanda om.
  3. Lägg äpplena på pajskalet. Börja från kanten och lägg klyftorna tätt och åt samma håll. I ringen innanför vänder du dem åt motsatt håll. Skeda över hälften av honungen. Grädda i 15 minuter, ringla sedan över resten av honungen. Täck formen med aluminiumfolie, eftersom nötterna lätt bränns. Grädda i ytterligare 15 minuter.