Hönökaka på plåt

Hönökaka på plåt
Foto: Linda Andersson
Linda Andersson 2022
Linda Andersson 2022

Hönökaka på plåt

7 ingredienser

1 h 30 min

Hönökakor är ett klassiskt, platt bröd som brukar bakas ut i rundlar som delas på mitten. Men jag har förenklat och kavlat ut degen direkt på en plåt istället. Smaken är såklart densamma och lika god, bara enklare att baka. / Linda

Ingredienser

portioner stycken
  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk, fingervarm
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 9 dl rågsikt
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
  2. Dela degen i tre bitar. Kavla ut dem tunt på var sitt bakplåtspapper. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel så att det inte bildas stora luftbubblor under gräddningen.
  3. Lägg de utkavlade degarna på var sin plåt. Låt dem jäsa under bakduk i 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 minuter. Håll koll på att de får lagom med färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.