Hjortronparfait på mandelbotten

Hjortronparfait på mandelbotten
Foto: Tv4

Hjortronparfait på mandelbotten

Av: Göran - Lund

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

35 m + tid i frys

Hjortronparfait på mandelbotten blir en underbart mjuk och god efterrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl strösocker (gärna lite mer)
  • 1 dl hjortronsylt
  • 0,25 dl likör (Lapponia)
  • 50 g sötmandel, finhackad
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 25 g smör, smält
  • 1 ägg

Servering

  • 1 dl vispgrädde, vispad
  • hjortronsylt, varm
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med att vispa grädden till fast konsistens.
  3. Tag en ny skål och vispa äggulorna och sockret ljust och fluffigt. Rör sedan ned hjortronsylt, likör och den vispade grädden.
  4. Fördela smeten i 4 extra stora muffinsformar. Ställ i frysen minst 3 timmar.
  5. Finhacka mandeln och blanda med vetemjölet och sockret.
  6. Smält smöret.
  7. Vispa ägget och rör ner det i nötblandningen. Rör nu även ner det smälta smöret och blanda ihop allt tills det är en enda massa.
  8. Kavla ut massan på en plåt med bakplåtspapper så att det är ganska tunt. Ställ in i ugnen i ca 7 minuter.
  9. Stansa ut runda bitar av mandelkakan i samma storlek som muffinsformarna i frysen.

Servering

  1. Börja med att värma hjortronsylten.
  2. Lägg upp mandelbottnarna på vars en tallrik. Tag ut parfait från frysen och lägg ovanpå respektive mandelbotten.
  3. Lägg en klick grädde på varje parfait och stick ner en kvist citronmeliss på toppen.
  4. Häll lite varm hjortronsylt på varje tallrik och låt gästerna njuta av en underbar efterrätt.