Hjortronparfait på en spegel av hjortron

Foto: Tv4
Hjortronparfait på en spegel av hjortron
10 ingredienser
20 m + tid i frys
Hjortronparfait på en spegel av hjortron toppad med torkade hjortron är en rikitgt lyxig dessert.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Glass
- 3 äggulor
- 4 msk florsocker (sockermängden bör minskas med 1-2 msk om man har sylt)
- 400 g hjortronsylt (eller 250 g färska/frysta)
- 2,5 dl vispgrädde
Getostpuff
- 1 förp fryst smördeg
- 1 förp getost
- salt
- ägg, uppvispat
Servering
- hjortronsirap (eller honung)
- hjortron, torkade (kan uteslutas)
Gör så här
Glass
- Vispa äggulor med florsocker.
- Vispa grädden till konsistens av filmjölk. Blanda ner hjortron i äggulorna och vänd sedan ner grädden i blandningen. Häll i portionsformar (gärna silikonform) och frys minst 3 timmar. Ta fram ur frysen 10 min innan servering.
Getostpuff
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Sätt ugnen på 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Ta bort ”skalet” på getosten och mosa osten i en bunke, salta.
- Stansa ut rundlar ur smördegen (eller om du köpt små kvadratiska smördegsplattor använd dem) och fyll med en bit getost.
- Stäng sedan som en halvmåne eller som en trekant. Tryck till med gaffel så det blir en tät förslutning runt kanten.
- Pensla puffarna med uppvispat ägg och låt gå i ugnen tills puffarna är gyllenbruna, cirka 10 min.
Servering
- Servera puffarna med glassen, hjortronsirap och torkade hjortron.