Hjortronglass med hjortroncoulis, rosmaringelé och havreflarn

1 röst
90 m
4

En lyxig dessert för dig som älskar hjortron! Vanilj- och hjortronglass serveras med ännu mer hjortron och ett knäckigt havreflarn.

Visa mer
90 m
4

Du behöver

Glass

  • 1 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 0,6 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 dl hjortron

Coulis

  • 3 dl hjorton
  • 1 dl socker

Gelé

  • 1 kruka rosmarin
  • 1 dl hjortron
  • 3 dl vatten
  • 5 g agar agar

Knäckflarn

  • 75 g smör
  • 2 msk sirap
  • 2 msk mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Glass
    Snitta och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och vaniljfrön.
  2. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna och häll tillbaka i kastrullen. Sjud blandningen till 85 grader, tills den börjar tjockna under kraftig vispning. Häll smeten i en bunke. Kyl ner.
  3. Sila smeten, och blanda ner hjortronen och kör i glassmaskin
  4. Gelé
    Blanda agar agar i 1 dl kalt vatten.
  5. Häll hjortron, socker och rosmarin i en blender. Mixa och tillsätt under tiden resterande vatten.
  6. Rör upp vattnet och agar agar. Blanda agar agar med hjortronen i en kastrull och koka upp ca 1 minut. Häll upp i önskad form.
  7. Coulis
    Blanda hjortron och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Skumma av under tiden.
  8. Sila av ner i en skål och pressa ur alla safter ur hjortronen. Värm på precis innan servering.
  9. Knäckflarn
    Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  10. Värm och smält smör med sirap. Koka en minut under omrörning. Blanda ner mjölk, socker, vetemjöl och havregryn. Låt stå och svälla minst 10 minuter.
  11. Klicka ut teskeds-stora klickar med några cm mellanrum på bakplåtspapper. Grädda knäckflarnen i cirka 7 minuter eller tills de fått färg.
  12. Låt svalna på plåten så stelnar flarnen. Vill du ha dem runda lägger du dem omlott vikta över något runt som exempelvis en kavel eller kvastskaft innan de svalnat helt.
  13. Lägg upp enligt tycke och smak.
20 februari 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...