• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Hjortfilé med rödvinssås och "potatistöpper"

Hjortfilé med rödvinssås och potatistöpper
Foto: TV4

Hjortfilé med rödvinssås och "potatistöpper"

8 steg att laga

24 ingredienser

1-2 h

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig. Recepten är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Rödvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 lagerblad, valfritt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk honung, eller socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl rött vin, fylligt
  • 3-4 tsk maizenaredning
  • 2 dl köttfond, kalvfond, steksky eller vatten
  • 25 g smör

Kronhjort

  • 500-600 g hjortfilé

"Potatistöpper"

  • 1 kg mjölig potatis (ej mandelpotatis)
  • 2 äggulor
  • 50 g smör
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 dl västerbottensost, riven
  • 1 krm vitpeppar

Till servering

  • trattkantareller, smörstekta
  • lingonsylt

Gör så här

  1. Rödvinssås
    Häll upp rödvin i en kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
  2. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du hemgjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare. (Obs! koncentrerad fond på flaska kan användas om du späder den enligt anvisningarna på förpackningen till 3 dl buljong.) Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.
  3. Potatistöpper
    Skala och koka potatis. Passera potatisen genom en potatispress. Tillsätt äggulor, smör, västerbottensost, salt och vitpeppar. Blanda väl.
  4. Klicka eller spritsa ut moset på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera 5–10 minuter i övre delen av ugnen på 250 grader, tills moset fått färg.
  5. Hjortfilé
    Salta och peppra filén runt om, stek den i smör i panna tills innertemperaturen är 52°C.
  6. Låt den sedan vila på skärbrädan ca 10 minuter. Skär den precis innan serverar den i 1 cm tjocka skivor.
  7. Tips: Om man vill ha köttet mer rosa eller nästan blodigt, stek till 60 °C, Vill man ha mer genomstekt kan man låta köttet bli 68 °C, men över 70 °C blir köttet bara torrt och tråkigt.
  8. Servera gärna med smörstekta trattkantareller och lingonsylt.