Hjärtformad saffranskrans med mandel och apelsin
Hjärtformad saffranskrans med mandel och apelsin
21 ingredienser
2.5 h
Vacker, saftig och underbart god saffranskrans fylld med mandelmassa och apelsin. Baka som en stor krans eller gör två mindre.
Ingredienser
Degen
- 3 dl mjölk
- 1 g saffran
- 1 sockerbit
- 1 msk vodka
- 50 g jäst
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 250 g smör
- 1 msk malda pomeransskal
- 1 apelsin, finrivet skal
- 50 g smör, brynt
Glasyr
- 2 dl florsocker
- 0,5 dl grand marnier (den röda)
Till formen
- mandelspån
- smör
Pensling
- 1 ägg
- 0,5 dl pärlsocker
Gör så här
- Stöt saffran med vodka och sockerbiten i en mortel.
- Värm mjölken till 37 grader.
- Smula jästen i en bunke, lös den med mjölken, sockret, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg i en maskin med degkrok.
- Jäs degen i bunken under plast till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Kavla ut degen till en rektangel, ca 0,5 cm tjock.
- Bred på smör och riv över mandelmassa. Strö på socker, pomerans och rivet apelsinskal. Droppa över det brynta och avsvalnade smöret.
- Rulla ihop till en jämn och lång rulle.
- Om du vill göra den i form, smöra 1 stort hjärta eller 2 stycken springformar (diameter 20 cm).
- Fodra formen med mandelspån. Lägg rullen i formen/formarna. Klipp sneda jack längs rullen med en sax och lägg snitten bakåt, omväxlande åt höger och vänster.
- Låt jäsa under bakduk 30-60 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla den jästa kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter.
- Skär bort formen och lägg över kransen på ett galler att svalna.
- Blanda florsocker och grand marnier till en glasyr.
- Ringla glasyren över kransen.