Hjärtformad saffranskrans med mandel och apelsin

59 röster
2.5 h

Vacker, saftig och underbart god saffranskrans fylld med mandelmassa och apelsin. Baka som en stor krans eller gör två mindre.

Visa mer
2.5 h

Du behöver

Degen

  • 3 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 1 sockerbit
  • 1 msk vodka
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 250 g smör
  • 1 msk malda pomeransskal
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 50 g smör, brynt

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 0,5 dl grand marnier (den röda)

Till formen

  • mandelspån
  • smör

Pensling

  • 1 ägg
  • 0,5 dl pärlsocker
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Stöt saffran med vodka och sockerbiten i en mortel.
  2. Värm mjölken till 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke, lös den med mjölken, sockret, salt, smör och ägg.
  4. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg i en maskin med degkrok.
  5. Jäs degen i bunken under plast till dubbel storlek, ca 1 timme.
  6. Kavla ut degen till en rektangel, ca 0,5 cm tjock.
  7. Bred på smör och riv över mandelmassa. Strö på socker, pomerans och rivet apelsinskal. Droppa över det brynta och avsvalnade smöret.
  8. Rulla ihop till en jämn och lång rulle.
  9. Om du vill göra den i form, smöra 1 stort hjärta eller 2 stycken springformar (diameter 20 cm).
  10. Fodra formen med mandelspån. Lägg rullen i formen/formarna. Klipp sneda jack längs rullen med en sax och lägg snitten bakåt, omväxlande åt höger och vänster.
  11. Låt jäsa under bakduk 30-60 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Pensla den jästa kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  14. Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter.
  15. Skär bort formen och lägg över kransen på ett galler att svalna.
  16. Blanda florsocker och grand marnier till en glasyr.
  17. Ringla glasyren över kransen.

Laddar fler recept...