Hildas klassiska kanelbullar
Hildas klassiska kanelbullar
19 ingredienser
3 h
Hildas klassiska kanelbullar kommer förgylla dagen, för vad passar väl bättre i höstrusket än en ljummen kanelbulle?
Ingredienser
- 50 g jäst
- 4 dl standardmjölk, kall
- 1 dl vispgrädde, kall
- 0,75 dl ljust muscovadosocker
- 0,5 dl honung
- 1 ägg
- 1 msk malen kardemumma
- 0,5 tsk salt
- 150 g smör, rumsvarmt
- 14-15 dl vetemjöl
Fyllning
- 150 g smör, rumsvarmt
- 2 msk malen kanel
- 1 dl farinsocker (mjukt)
- 1 msk sirap, gärna mörk
- 1 tsk vetemjöl
Sockerlag
- 2 dl vatten
- 1 dl strösocker
Toppning
- 1 ägg, uppvispat
- pärlsocker
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk samt grädde och rör tills jästen lösts upp.
- Tillsätt ljust muscovadosocker, honung, ägg, mald kardemumma och salt i skålen samt två tredjedelar av vetemjölet.
- Arbeta degen på medelhastighet och tillsätt det resterande mjölet lite i taget. Arbeta degen i 5 minuter. Använd gärna en köksassistent eller elvisp med degkrokar. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Klicka i smöret och arbeta degen i ca 5-8 minuter tills den är elastisk och släpper från kanterna.
- Täck bunken med plastfolie och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa i rumsvärme i ca 1,5 timme.
Fyllning
- Rör ihop smör, kanel, mjukt farinsocker, sirap och vetemjöl.
Sockerlag
- Koka upp vatten och strösocker i en kastrull tills sockerkristallerna försvunnit/smält. Dra bort från plattan och låt svalna helt.
Utbakning
- Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock rektangulär platta.
- Bred ut ett jämnt lager med fyllning.
- Vik över en tredjedel av degen till mitten och sedan den andra tredjedelen av degen över den förra.
- Kavla lite lätt ovan på degen.
- Dela degen i 2 cm breda remsor. Snurra varje remsa och forma till en snurra eller valfri form.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa i 45 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
Toppning
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tillsätt gärna en liten nypa salt i ägget så är det lättare att pensla bullarna.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-8 minuter.
- Ta ut bullarna och pensla direkt med sockerlagen och strö över pärlsocker. Låt svalna på galler under bakduk.