Hidden cake - I hjärtat av Småland

Hidden cake - I hjärtat av Småland
Foto: TV4

Hidden cake - I hjärtat av Småland

Av: Stephanie Johansson

Från: Hela Sverige bakar

24 ingredienser

2 h

En ljuvlig hiddencake med smak av granbarr, smörkräm och röda vinbär. Det blir en snygg överraskning när du skivar upp tårtan och ett mönster av granar visar sig!

Ingredienser

portioner

Granbarrste

  • 1 näve granbarr
  • 150 g vatten

Rulltårta till granar

  • 160 g ägg
  • 170 g strösocker
  • 120 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver
  • 1 msk spenatpulver
  • 50 g granbarrste, se recept

Drömrulltårta

  • 175 g ägg
  • 130 g strösocker
  • 55 g potatismjöl
  • 12 g kakao
  • 1 g espressopulver
  • 5 g vaniljsocker
  • 5 g bakpulver
  • ca 1 dl strösocker, att strö över kakan

Fyllning

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 200 g florsocker
  • 5 g vaniljsocker
  • 50 g granbarrste, se recept
  • 35 g äggula

Röd vinbärsganache

  • 70 g röda vinbär
  • 30 g strösocker
  • 50 g vispgrädde
  • 100 g vit bakchoklad
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Dekoration

  • penséer
  • vita vinbär

Gör så här

Granbarrste

  1. Klipp granbarren i småbitar och låt koka på svag värme i vattnet, ca 15 minuter. Sila bort granbarren.

Rulltårta till granar

  1. Sätt på ugnen på 225 grader varmluft.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt poröst.
  3. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och spenatpulver i en annan skål. Sikta sedan ner i äggblandningen och vänd även ner granbarrste.
  4. Häll ut smeten på en bakplåtsklädd långpanna och grädda i ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna.
  5. Stick ut granar med hjälp av en pepparkaksform eller liknande. Frys sedan granarna för att underlätta monteringen. Spara lite smulor av resten av kakan för att använda till dekor.

Drömrulltårta

  1. Sätt på ugnen på 225 grader varmluft.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt poröst.
  3. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och spenatpulver i en annan skål. Sikta sedan ner i äggblandningen och vänd även ner granbarrste.
  4. Häll ut smeten på en bakplåtsklädd långpanna och grädda i ugnen i ca 5 minuter. Strö genast på strösocker, lägg på ett nytt bakplåtspapper och vänd kakan uppochner. Ta bort pappret som sitter på kakans undersida. Låt svalna helt.

Fyllning

  1. Vispa smör riktigt luftigt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa någon minut till. Droppa försiktigt i granbarrste medan du vispar. Tillsätt till sist äggula och vispa till en homogen smet.

Röd vinbärsganache

  1. Smält chokladen över ett vattenbad.
  2. Koka upp vinbär och strösocker. Mixa, sila och koka åter upp saften tillsammans med grädde.
  3. Blanda den vita chokladen med uppkoket samt vaniljpulver. Rör tills ganachen är blank och mixa sedan med stavmixer.

Montering

  1. Bred smörkrämen på 2/3 av drömrulltårtan. Ta ut granarna i frysen och lägg ihop på rad längst upp mot ena kortsidan. Rulla in granarna precis som om du gjorde en vanlig rulltårta, men rulla bara så att ändarna möts och skär bort överflöd. Granarna ska alltså synas när du sedan skivar upp rulltårtan.
  2. Bred röda vinbärsganache på toppen samt på sidorna för att dölja granarna och dekorera med penséer, vita vinbär och överblivna kaksmulor. Ställ i kyl innan du skär upp drömrulltårtan.