Het sparrispasta med citron och mandel

NYHET
koket.se
Het sparrispasta med citron och mandel
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Het sparrispasta med citron och mandel

13 ingredienser

25 min

En enkel men väldigt smakrik pastarätt med bland annat färsk grön sparris, rostad mandel, vitt vin och hetta från chili.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta
  • 1,5 dl sötmandel
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • chiliflakes (anpassa mängd efter hur hett du vill ha det)
  • 5 sardeller
  • 250 g grön sparris, i munsstora bitar
  • 10 babyplommontomater
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 75 g parmesanost, riven
  • 0,5 citron, finrivet skal och några droppar saft (ekologisk)
  • 1 knippe färsk persilja, finhackad och några blad sparade
  • salt

Gör så här

  1. Koka pastan till al dente, ca 1 minut kortare än vad som står på förpackningen. Spara 3 dl av pastavattnet och låt pastan rinna av i durkslag.
  2. Rosta mandeln i torr panna till den fått fin färg. Lägg över på ett fat att svalna, grovhacka sen. Låt stå.
  3. Stek vitlök och chiliflakes på medelvärme i olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i sparris och tomater efter ca 1-2 minuter och låt steka tills sparrisen mjuknar lite men fortfarande är spänstig.
  4. Tillsätt sardeller och mosa lätt med en gaffel, rör om.
  5. Häll på vinet och låt puttra i 2 minuter.
  6. Lägg i den kokta pastan tillsammans med riven parmesan och pastavatten, börja med 1 dl och rör om till pastan blir krämig. Tillsätt ev mer pastavatten om det blir torrt.
  7. Låt pastan gå i pannan i 1 minut under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Dra av pannan från värmen.
  8. Riv på lite citronzest och några droppar citronsaft. Toppa med mandel och persiljeblad. Servera genast!