Hemmagjord vegansk schnitzel
Hemmagjord vegansk schnitzel
15 ingredienser
1 h
Schnitzel med friterad kapris och stekt citron är en klassiker som du nu även kan göra vegansk!
Ingredienser
Schnitzel
- 600 g formbar vegofärs
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 citron, saften
- 2 dl havredryck
- 3 dl ströbröd
- salt (rikligt)
- peppar (rikligt)
- rapsolja (rikligt till stekning)
- veganskt smör (rikligt till stekning)
Tillbehör
- 100 g kapris, inlagd
- 1 citron
- färsk bladpersilja (lite)
- salt
- peppar
- rapsolja (till stekning)
Gör så här
- Hetta upp en stekpanna med rikligt med rapsolja i botten.
- Dela undertiden upp färsen i fyra avlånga järpar om ca 130–140 g färs vardera.
- Lägg färsjärparna mellan två ark bakplåtspapper och slå dem platta, en i taget, med botten av en kastrull. De ska bli ca 0,5–1 cm tjocka.
- Salta och peppra på bägge sidor och stek tills de stelnar, ca 1 minut per sida. Upprepa tills alla fyra schnitzlar är klara. Lägg åt sidan så de får svalna lite.
- Ställ fram tre tallrikar med höga kanter på bordet. Fyll den ena med 1 dl vetemjöl, salt och peppar. Den andra med citronjuice, 1,5 dl vetemjöl, 2 dl havredryck, salt och peppar. Rör om till en jämn smet. Den tredje fyller du med ströbröd, salt och peppar.
- Torka ur stekfettet i stekpannan och värm upp den på nytt till ca 7 av 10 med rikligt med rapsolja och veganskt smör. Se till att pannan är redo så att du direkt kan lägga ner schnitzlarna en i taget.
- Passa på att fritera kaprisen i samma stekpanna som du ska steka schnitzlarna i så smaksätter du oljan.
- Häll först av lagen från kaprisen och torka dem torra, annars stänker det. Stek kaprisen sedan i oljan i ca 4–5 minuter på medelvärme tills de börjar öppna sig och dofta gott. Plocka upp med hålslev och låt svalna på papper.
- Vänd de förstekta schnitzlarna först i vetemjölet, sedan i smeten och sist i ströbrödet. Var försiktig så schnitzlarna inte spricker av sin egen tyngd när du lyfter upp och vänder dem. Använd en stekspade så går det lättare.
- Stek schnitzlarna på medelvärme i ca 3–4 minuter per sida på medelvärme tills ströbrödet blir krispigt och gyllenbrunt.
- Halvera citronen och stek den med snittytan ner i stekpannan i ca 5 minuter tills den får fin färg.
- Servera schnitzlarna med friterad kapris, pressa stekt citron över och toppa med persilja!
- Passar perfekt med potatisklyftor eller pommes!