Hemgjord vaniljglass utan glassmaskin

NYHET
Hemgjord vaniljglass utan glassmaskin
Foto: Tv4

Hemgjord vaniljglass utan glassmaskin

10 ingredienser

Hemgjord vaniljglass med bärkompott är alltid ett säkert kort när det vankas dessert!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Glass

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 0,5 dl strösocker (eller 0,5 dl florsocker)
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 vaniljstång

Bärkompott

  • ca 300 g frysta bär (hallon, blåbär och björnbär)
  • 0,5 citron, saften
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Servering

  • färsk citronmeliss

Gör så här

Glass

  1. Vispa grädden medelhårt med elvisp, som om du skulle äta den till en dessert.
  2. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och vaniljsocker.
  3. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i äggsmeten.
  4. Vispa blandningen fluffig med elvisp på högsta hastighet i ca 15 sekunder.
  5. Smaka av med eventuellt mer socker eller vanilj.
  6. Vänd till slut ner den vispade grädden.
  7. Häll upp glassen i valfria skålar och ställ i frysen i ca 3–4 timmar. Tänk på att det ska finnas plats för bärkompotten i skålarna.

Bärkompott

  1. Blanda alla ingredienser till bärkompotten i en kastrull.
  2. Låt bärkompotten få ett uppkok och sjud sedan några minuter så att sockret verkligen har smält. Helst ska inte bären koka sönder helt.

Servering

  1. Ta fram glassen och toppa med bärkompotten.
  2. Garnera gärna med lite citronmeliss.