Hemgjord vaniljglass med mango och hallon


Foto: Tv4
Hemgjord vaniljglass med mango och hallon
21 ingredienser
1 h + tid i frys
Den här desserten är svår att tacka nej till! Krämig glass med söta och syrliga tillbehör får vem som helst på fall.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Mikael - Närke laga receptet

Ingredienser
Glass
- 1 vaniljstång
- 2,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl mjölk
- 4 äggulor (stora)
- 1 dl strösocker
- 0,5 krm salt
Hallonsås
- ca 300 g hallon (vilda)
- 2 msk florsocker
- 0,5 citron
Mangosås
- 250 g fryst mango
- 1,5 msk florsocker
Havreflarn
- 75 g smör
- 2 msk vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 tsk strösocker
Servering
- hallon
- 8 blad färsk citronmeliss
- 1 msk florsocker
Gör så här
Glass
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull med grädde och mjölk. Låt koka upp och ta sedan av från värmen.
- Vispa ihop äggulor och socker.
- Vispa sedan ner gräddmjölken och salt i äggblandningen.
- Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt sjuda under omrörning till 85 grader (det får ej koka).
- Häll smeten i en bunke och låt stå minst 8 timmar i kylen. Sila och kör sedan i en glassmaskin. Förvara sedan i frysen.
Hallonsås
- Passera hallonen genom sil med en matsked till en slät sås.
- Vispa i florsocker och pressa i saften från citronen genom en sil för att undvika kärnor i såsen.
Mangosås
- Mixa den tinade mangon till en slät sås och tillsätt florsocker.
Havreflarn
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret i en kastrull och rör i grädde och sirap.
- Blanda resten av ingredienserna i en bunke innan du rör ner det i smörblandningen. Blanda till en smidig deg.
- Klicka sedan ut degen (ca 1 tsk i varje klick) på en plåt med ett bakplåtspapper.
- Grädda i ca 4 minuter tills de ser färdiga ut.
Servering
- Lägg upp två glasskulor på varje tallrik.
- Häll sedan mangosås på ena sidan och hallonsås på andra.
- Sätt flarnet mellan glasskulorna.
- Garnera med hallon och citronmeliss.
- Pudra slutligen över lite florsocker.