Hemgjord vaniljglass med mango och hallon

koket.se
Hemgjord vaniljglass med mango och hallon
Foto: Tv4

Hemgjord vaniljglass med mango och hallon

Av: Mikael - Närke

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1 h + tid i frys

Den här desserten är svår att tacka nej till! Krämig glass med söta och syrliga tillbehör får vem som helst på fall.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Mikael - Närke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Glass

  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 äggulor (stora)
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 krm salt

Hallonsås

  • ca 300 g hallon (vilda)
  • 2 msk florsocker
  • 0,5 citron

Mangosås

  • 250 g fryst mango
  • 1,5 msk florsocker

Havreflarn

  • 75 g smör
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk strösocker

Servering

  • hallon
  • 8 blad färsk citronmeliss
  • 1 msk florsocker

Gör så här

Glass

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull med grädde och mjölk. Låt koka upp och ta sedan av från värmen.
  2. Vispa ihop äggulor och socker.
  3. Vispa sedan ner gräddmjölken och salt i äggblandningen.
  4. Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt sjuda under omrörning till 85 grader (det får ej koka).
  5. Häll smeten i en bunke och låt stå minst 8 timmar i kylen. Sila och kör sedan i en glassmaskin. Förvara sedan i frysen.

Hallonsås

  1. Passera hallonen genom sil med en matsked till en slät sås.
  2. Vispa i florsocker och pressa i saften från citronen genom en sil för att undvika kärnor i såsen.

Mangosås

  1. Mixa den tinade mangon till en slät sås och tillsätt florsocker.

Havreflarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och rör i grädde och sirap.
  3. Blanda resten av ingredienserna i en bunke innan du rör ner det i smörblandningen. Blanda till en smidig deg.
  4. Klicka sedan ut degen (ca 1 tsk i varje klick) på en plåt med ett bakplåtspapper.
  5. Grädda i ca 4 minuter tills de ser färdiga ut.

Servering

  1. Lägg upp två glasskulor på varje tallrik.
  2. Häll sedan mangosås på ena sidan och hallonsås på andra.
  3. Sätt flarnet mellan glasskulorna.
  4. Garnera med hallon och citronmeliss.
  5. Pudra slutligen över lite florsocker.