Hemgjord sandwichglass
Hemgjord sandwichglass
8 ingredienser
2 h
Gör den klassiska glassfavoriten själv! Baka de mumsiga chokladkakorna och fyll med din favorit-vaniljglass!
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
- 1 l vaniljglass, till fyllning
- 150 g vetemjöl [2,5 dl]
- 40 g kakao [1 dl]
- 5 g vaniljsocker [0,5 msk]
- 150 g smör, rumstempererat och osaltat
- 90 g strösocker [1 dl]
- 3 g salt [0,5 tsk]
- 15 g äggula [1 st]
Gör så här
- Ställ glassen i rumstemperatur i ca 10 minuter, eller tills glassen går att forma. Använd en form med bakplåtspapper i botten och på sidorna eller en bricka som går in i frysen. Stryk ut glassen i formen med baksidan av en matsked. Stryk så jämnt det går till en rektangel med ungefär samma mått som chokladdegen sen kavlas ut i. Låt stå i frysen i 2 timmar.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Sikta ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en bunke. Vispa smör, socker och salt ljust och
- fluffigt i en annan bunke. Tillsätt äggulan tillsammans med de torra ingredienserna. Arbeta ihop till en jämn deg.
- Dela degen i två lika stora delar, plasta in dem och låt dem vila i kylen i minst 30 minuter.
- Ta ut en degbit ur kylen och kavla ut den till en rektangel, cirka 30 x 15 cm. Skär rektangeln i rutor, cirka 10 x 5 cm stora kakor, och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra degbiten och nagga sedan kakorna med gaffel.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–16 minuter, ta ut och låt dem svalna helt.
- Skär glassrektangeln i 10 x 5 cm stora bitar. Lägg bitarna mellan två kakor vardera, slå in i papper och låt ligga i frysen tills det är dags att servera.