Hemgjord pasta med tomatsås & vallmostänger

färsk pasta med tomatsås och vallmostänger
Foto: Tv4

Hemgjord pasta med tomatsås & vallmostänger

Av: Marie-Louise Alm - Gävle

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h 15 m

Hemgjord pasta med smakrik tomatsås, serveras med vallmostänger och rostad vitlökscreme.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pasta

  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 msk vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Tomatsås

  • 200 g bacon
  • 400 g hela konserverade tomater
  • 1,5 krm chiliflakes
  • 1 dl vitt vin
  • 1,5 dl pecorinoost, riven
  • 0,5 krm tabasco
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Vallmostänger

  • 1 dl vatten
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 msk vallmofrö

Vitlökscreme

  • 2 dl crème fraîche
  • 1,5 klyfta vitlök
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Till servering

  • 1 kruka persilja
  • 1,5 dl pecorinoost, färskriven

Gör så här

Vallmostänger

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ihop allt till en smidig deg. Dela degen i åtta bitar, rulla dem till längder och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla längderna med vatten och strö över vallmofrön
  3. Grädda i ca tio minuter eller tills de fått fin färg

Pasta

  1. Blanda alla ingredienserna för hand tills du får en smidig deg. Knåda degen i ca tio minuter. Låt degen vila övertäckt i 20-30 minuter.
  2. Använd pastamaskin till att göra linguine. Pastan ska koka i ca tre minuter (precis innan servering).

Tomatsås

  1. Skär baconet i tunna skivor. Stek baconet tillsammans med chilin tills det börjar bli knaprigt.
  2. Tillsätt vinet och låt det fräsa i ca en minut. Blanda i tomaterna och Tabascon och låt det puttra i ca tio minuter. Smaka av med salt och peppar.

Vitlökscreme

  1. Rosta vitlöken i torr panna.
  2. Blanda honung och creme fraiche med vitlöken. Vispa creme fraiche-blandningen hård.
  3. Smaka av med salt och peppar

Vid servering

  1. Koka pastan
  2. Blanda pastan med tomatsåsen, rör i pecorino. Toppa med hackad bladpersilja