1 msk lag, från en burk syltad ingefära, ev. några hackade bitar av ingefäran
malen kanel, till servering
Karamelliserade äpplen:
4 äpplen (syrliga)
1 dl strösocker
2 msk vatten
2 msk smör
Gör så här
Ingefärsglass
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm till 82°–84°. Vispa hela tiden. Häll glassen i en form och ställ i frysen, rör om var 20:e minut tills glassen är klar.
Karamelliserade äpplen
Skala och skär äpplena i åtta klyftor och skär bort kärnorna. Häll sockret i en stor stekpanna och ställ den på medelhög värme.
Rör så lite som möjligt i sockret medan det smälter. När det mesta har smält rör du försiktigt med en träslev.
Avbryt karamelliseringen med vattnet när sockret ryker lätt och har en bärnstensbrun färg.
Rör ut smöret i det kraftigt kokande sockret. Tillsätt äppelklyftorna och låt dem koka under omrörning i 5–7 min.
Häll av äpplena på galler med en plåt under. Låt äpplena svalna och ta vara på karamellsåsen som ligger på plåten.