Hemgjord ingefärsglass med karamelliserade äpplen

Hemgjord ingefärsglass med karamelliserade äpplen
Foto: TV4

Hemgjord ingefärsglass med karamelliserade äpplen

Av: Cecilia Westerholm Beer - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

30 m + tid i frys (ca 2 h)

En riktigt godbit att bjuda gästerna på!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hemgjord ingefärsglass:

  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 1 kanelstång
  • 1 msk lag, från en burk syltad ingefära, ev. några hackade bitar av ingefäran
  • malen kanel, till servering

Karamelliserade äpplen:

  • 4 äpplen (syrliga)
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 2 msk smör

Gör så här

Ingefärsglass

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm till 82°–84°. Vispa hela tiden. Häll glassen i en form och ställ i frysen, rör om var 20:e minut tills glassen är klar.

Karamelliserade äpplen

  1. Skala och skär äpplena i åtta klyftor och skär bort kärnorna. Häll sockret i en stor stekpanna och ställ den på medelhög värme.
  2. Rör så lite som möjligt i sockret medan det smälter. När det mesta har smält rör du försiktigt med en träslev.
  3. Avbryt karamelliseringen med vattnet när sockret ryker lätt och har en bärnstensbrun färg.
  4. Rör ut smöret i det kraftigt kokande sockret. Tillsätt äppelklyftorna och låt dem koka under omrörning i 5–7 min.
  5. Häll av äpplena på galler med en plåt under. Låt äpplena svalna och ta vara på karamellsåsen som ligger på plåten.