Hemgjord glass med honung

Hemgjord glass med honung

Hemgjord glass med honung

5 ingredienser

30 min + tid i kyl

Ett klassiskt grundrecept på hemgjord glass med len konsistens och rund sötma. Smaksätt glassen med exempelvis torkade malda kryddor, eller servera den som den är med en riktigt bra sylt eller bärsirap för en smakupplevelse utöver det vanliga.
Receptet är framtaget av Eldrimner - Nationellt resurscentrum för Mathantverk

Ingredienser

4 - 8 portioner
  • 850 g standardmjölk
  • 150 g vispgrädde
  • 160 g äggula [ca 8 st]
  • 220 g strösocker
  • 20 g honung

Gör så här

  1. Värm upp mjölk och grädde i en rymlig kastrull till ca 70 grader, det ska inte koka.
  2. Vispa ihop äggulorna med socker och honung i en separat skål.
  3. Häll den varma gräddmjölken i en smal stråle över äggvispet under omrörning.
  4. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm upp på svag värme under omrörning tills smeten tjocknar, som en vaniljsås. Temperaturen på smeten får inte överstiga 85 grader.
  5. Häll över smeten i en skål och täck med plastfilm direkt mot ytan. Kyl sedan ner smeten genom att ställa skålen i ett kallt vattenbad.
  6. Låt glassmeten mogna över natten i kylen.
  7. Frys sedan in smeten i en glassmaskin.