Hemgjord glass med citronkräm

Hemgjord glass med citronkräm
Foto: Tv4

Hemgjord glass med citronkräm

Av: Tommy - Arvidsjaur

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1 h 20 min

Syrlig citronkräm med hemgjord vaniljglass toppad med söta och krispiga maränger. En riktigt läcker dessert!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

vaniljglass

  • 3 dl vispgrädde, vispad
  • 2 ägg
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Maränger

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk citron

Citronkräm

  • 1 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,75 msk citron, skalet, rivet
  • 2 msk citron, pressad
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl grädde, vispad

Topping

  • 1 l jordgubbar, skivade
  • 50 g mandelspån, rostade

Gör så här

Vaniljglass

  1. Vispa grädden, knäck äggen i en bunke, tillsätt socker och vaniljpulver och vispa till en fluffig smet.
  2. Tillsätt den vispade grädden i bunken och vispa till en jämn smet. Häll glassmeten i en burk med lock och ställ in i frysen ca 4 timmar.

Maränger

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Blanda äggvitor, en tredjedel av sockret och citronsaften i en bunke. Vispa på hög hastighet till smeten börjar vitna. Blanda ner resten av sockret, vispa tills smeten är fast.
  3. Klicka marängen med en sked på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 45-60 minuter.

Citronkräm

  1. Blanda ägg, socker, citronskal + saft i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning ca 4 minuter, tills den tjocknar. Lyft kastrullen från värmen vid första bubblan.
  2. Vispa ner smöret, lite i taget, låt krämen kallna.

Servering

  1. Vispa grädden. Varva sedan glass, grädde, citronkräm, maränger och jordgubbar i en stor skål. Strö över mandelspån och servera direkt.