Hemgjord glass

1.5 liter
Spela video Hemgjord glass
Foto: Tv4

Att göra sin egen glass blir oslagbart gott. Mandelmanns gör sin på nymjölk med grädden kvar. Servera gärna glassen med färska bär.

Tips! Du kan även smaksätta glassen med syltade bär, örter eller nötter. 

2 februari 2017
1.5 liter

Du behöver

  • 1 l mjölk (helst nymjölkad med grädden kvar)
  • 1 vaniljstång
  • 4 msk honung
  • 10 äggulor
  • 1 tsk agar agar
  • 3 dl socker

Gör så här

  1. Häll mjölken i en kastrull. Dela och skrapa ur fröna i vaniljstången och lägg alltsammans i kastrullen. Låt koka upp och ta sedan av kastrullen från värmen.
  2. Vispa äggulor, agar agar, socker och honung till en pösig smet. Vispa ner äggsmeten i mjölkblandningen och sjud under kraftig vispning, tills första kokbubblan syns, 85 grader. Ta genast av från värmen och ställ i kallt vattenbad. Vispa glassmeten tills den kallnat.
  3. Smaksätt eventuellt glassen med bär. Låt stå i kylen över natten.
  4. Ta upp vaniljstången och häll glassmeten i glassmaskin och kör till glass. Har du ingen glassmaskin så går det bra att ställa in smeten i frysen för att stelna. Men se till att röra om smeten emellanåt.
Kommentera receptet

Fler goda recept