Hemgjord färskost
Hemgjord färskost
4 ingredienser
Receptet ger en neutral färskost som kan användas i bak och mat. Den kan också smaksättas med färska örter, kryddor, pepparrot eller nötter - det är bara att experimentera sig fram.
Marie använder koncenterad löpe, då behövs bara någon droppe. Om du köper din i livsmedelsbutiken behövs mer, ca 1-3 msk.
Färskosten håller upp till en månad i kyl.
Ingredienser
- 10 l mjölk
- 2 dl filmjölk (så färsk som möjligt)
- 0,5 ml löpe, koncentrerad [1-3 msk om du köper löpe i affären]
- havssalt, utan jod
Gör så här
Dag 1
- Häll mjölken och filmjölken i ett stort kärl eller en hink med lock. Rör om och låt stå i 30 minuter. Tillsätt löpen och rör runt. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar.
Dag 2
- Låt ostmassan rinna av i en silduk i 3-5 timmar, tills den har en bredbar, fast konsistens. Salta färskosten och krydda den om du vill. Vänd på färskosten då och då.