Hemgjord färskost

83 röster

Receptet ger en neutral färskost som kan användas i bak och mat. Den kan också smaksättas med färska örter, kryddor, pepparrot eller nötter - det är bara att experimentera sig fram.

Marie använder koncenterad löpe, då behövs bara någon droppe. Om du köper din i livsmedelsbutiken behövs mer, ca 1-3 msk.

Färskosten håller upp till en månad i kyl.

Visa mer

Du behöver

  • 10 l mjölk
  • 2 dl filmjölk (så färsk som möjligt)
  • 0,5 ml koncentrerad löpe (1-3 msk om du köper löpe i affären)
  • havssalt utan jod

Gör så här

  1. Dag 1
    Häll mjölken och filmjölken i ett stort kärl eller en hink med lock. Rör om och låt stå i 30 minuter. Tillsätt löpen och rör runt. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar.
  2. Dag 2
    Låt ostmassan rinna av i en silduk i 3-5 timmar, tills den har en bredbar, fast konsistens. Salta färskosten och krydda den om du vill. Vänd på färskosten då och då.
6 februari 2018

Fler goda recept