Hemgjord citronglass i rånskål

Hemgjord citronglass i rånskål
Foto: TV4

Hemgjord citronglass i rånskål

6

7 steg att laga

12 ingredienser

45 min + 5 h i frysen

För att göra den här desserten behöver du ett rullrånsjärn. Saknar du det går det bra att servera i färdiga glasstrutar. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Glass

  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl kondenserad mjölk
  • 0,5 citron
  • 1,5 dl lemon curd

Kolasås

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl pekannötter, hackade

Rullrån/glasstrutar

  • 100 g smör, smält
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten

Gör så här

  1. Citronglass
    Vispa grädden, inte för hårt, bara så den blir lite toppig. Vispa ner den kondenserade mjölken och tillsätt skal och saft av den halva citronen. Rör sen ner lemon curden och häll glassmeten i en avlång bakform. Plasta in och ställ i frysen i ca 4-5 timmar.
  2. Kolasås
    Koka ihop socker och grädde till en lagom tjock sås. Tar ca 15 min. Häll i nötkrosset.
  3. Ställ åt sidan och värm på såsen innan den hälls över glassen.
  4. Rullrån/glasstrutar
    Blanda socker, vaniljsocker och mjöl med det smälta avsvalnade smöret.
  5. Tillsätt vattnet och rör ihop till en smet. Klicka ett par matskedar av smeten i mitten på ett rullrånsjärn och grädda gyllenbruna någon minut.
  6. Lägg rånet över ett glas, och tryck på ett lite större glas så att det formas till en korg, eller forma till en strut, antingen för hand eller med hjälp av en pappform. Det är varmt, men stelnar fort!
  7. Fyll med den fräscha glassen, och ringla över varm sås.