Hemgjord citronglass i rånskål

POPULÄRT
Hemgjord citronglass i rånskål
Foto: TV4

Hemgjord citronglass i rånskål

Av: Susanne - Sigtuna

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

45 min + 5 h i frysen

För att göra den här desserten behöver du ett rullrånsjärn. Saknar du det går det bra att servera i färdiga glasstrutar. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl kondenserad mjölk
  • 0,5 citron
  • 1,5 dl lemon curd

Kolasås

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl pekannötter, hackade

Rullrån/glasstrutar

  • 100 g smör, smält
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten

Gör så här

Citronglass

  1. Vispa grädden, inte för hårt, bara så den blir lite toppig. Vispa ner den kondenserade mjölken och tillsätt skal och saft av den halva citronen. Rör sen ner lemon curden och häll glassmeten i en avlång bakform. Plasta in och ställ i frysen i ca 4-5 timmar.

Kolasås

  1. Koka ihop socker och grädde till en lagom tjock sås. Tar ca 15 min. Häll i nötkrosset.
  2. Ställ åt sidan och värm på såsen innan den hälls över glassen.

Rullrån/glasstrutar

  1. Blanda socker, vaniljsocker och mjöl med det smälta avsvalnade smöret.
  2. Tillsätt vattnet och rör ihop till en smet. Klicka ett par matskedar av smeten i mitten på ett rullrånsjärn och grädda gyllenbruna någon minut.
  3. Lägg rånet över ett glas, och tryck på ett lite större glas så att det formas till en korg, eller forma till en strut, antingen för hand eller med hjälp av en pappform. Det är varmt, men stelnar fort!
  4. Fyll med den fräscha glassen, och ringla över varm sås.