Hemgjord brödpasta med vita bönor och vitlöksstekt svartkål

koket.se
Hemgjord brödpasta med vitlöksstekt svartkål och salvia
Foto: Tv4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Hemgjord brödpasta med vita bönor och vitlöksstekt svartkål

13 ingredienser

1,5 h

Klimatsmart pasta på gammalt bröd. Paul vet verkligen hur man tar vara på hela råvaran och han gör det med bravur! Till pastan serverar han salviadoftande vita bönor och vitlöksstekt svartkål.

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Brödpasta

  • 500 g bröd, torrt
  • 600 g vetemjöl [ca 10 dl]
  • 9 ägg
  • 1 tsk salt

Brödpasta, vitlökstekt svartkål och salvia

  • 500 g brödpasta (eller köpt bönpasta)
  • 300 g svartkål
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk vatten
  • havssalt
  • 100 g surkål, med vätska/lag
  • 50 g smör
  • rapsolja, kallpressad
  • 1 burk vita bönor, stora [à 400 g]
  • 0,5 kruka salvia

Gör så här

Brödpasta

  1. Skär brödet i mindre bitar och mixa det fint i en matberedare.
  2. Blanda bröd, mjöl, ägg och salt och knåda till en hård deg som inte spricker. Beroende på äggens storlek och på hur torrt brödet är kan man behöva tillsätta lite mer mjöl eller en extra äggula.
  3. Lägg degen i en tättslutande bunke och låt vila i kylen minst en timme, helst över natten.
  4. Kavla ut degen nästa dag så tunt som du vill ha pastan (ca 1-2 mm). Skär sedan i önskad storlek.

Vitlöksstekt svartkål

  1. Strimla svartkålsstammen (släng den inte, här sitter massa smak!) och riv bladen i mindre bitar.
  2. Heta upp en stekpanna. Tillsätt kallpressad rapsolja, havsalt och svartkål. Tillsätt vitlök och lite vatten, vänd runt tills vattnet sjudit bort.

Sås på vita bönor

  1. Häll av vätskan från surkål och koka upp vätskan. Montera med lite smör och rapsolja under omrörning.
  2. Rör i surkål, bönor och salvia.
  3. Blanda bönröran med nykokt pasta. Servera toppat med den vitlöksstekta svartkålen.

Glöm inte att matsortera skal från ägg och vitlök för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda pastarätt. /Köket-redaktionen