Helstekt sik

Helstekt sik
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Helstekt sik

86

16 ingredienser

Det ser alltid snyggt ut att servera fisken hel och sik är inte svår att bena ur.

Ingredienser

portioner
  • 1 sik [ca 2 kg]
  • salt
  • 1 äggula, uppvispad
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 msk ströbröd
  • 1 dl torrt vitt vin

Sås:

  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • dragon
  • salt
  • peppar

Tillbehör:

  • 500 g broccoli, i buketter
  • 2 dl ost, riven
  • citron, skivad
  • Ugn: 275/ 225°

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°. Salta fisken inuti och utanpå. Lägg den i en smord ugnspanna. Pensla med äggula och dofta över kajenn. Sikta över ströbrödet. Sätt fisken mitt i ugnen tills ytan fått färg.
  2. Sänk värmen till 225°, slå vinet över och stek fisken klar 25–30 minuter. Ta upp fisken och vispa ur pannan med vin. Sila ner det i en kastrull och koka ihop till hälften. Slå i grädden och koka till en simmig sås. Smaka av med salt, peppar och dragon.
  3. Förväll broccolin och lägg den i en form med osten över. Gratinera hastigt i 275° när fisken tagits ur ugnen. Servera med pressad potatis och dragonsåsen.