Helstekt pärlhöna med bagarns potatis

koket.se
Helstekt pärlhöna med bagarns potatis
Foto: Tv4

Helstekt pärlhöna med bagarns potatis

Av: Jacob Holmström

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

1 h

Förgyll helgen med den här festliga middagen bestående av helstekt pärlhöna, ramslök och bagarns potatis.

Se Jacob Holmström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 l kycklingbuljong
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 kruka färsk timjan
  • 2 schalottenlökar
  • 1 pärlhöna
  • 500 g potatis Amandine
  • 50 g smör, smält
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar
  • 100 g ramslök
  • olja
  • 50 g smör
  • salt

Gör så här

  1. Börja med att sjuda upp kycklingbuljongen med en kvist rosmarin, halva krukan timjan och schalottenlöken som skalats och delats grovt.
  2. Bind upp fågeln med ett steksnöre. Bind både höger och vänster sida samtidigt, från ryggen, runt låren och tillbaka. Korsa snörena på ryggen och bind över låren. Tryck tillbaka låren så att fågeln blir jämntjock och knyt på benen.
  3. Lägg hela fågeln i kycklingbuljongen och håll buljongen jämnvarm på ca 70 grader till fågeln är 63 grader i tjockaste punkten.
  4. Lyft upp fågeln och låt den stå och torka.
  5. Skiva potatisen tunt.
  6. Blanda potatisskivorna med 50 g smält smör, tomatpuré och resten av kryddorna som du hackat grovt. Smaka upp med salt och peppar.
  7. Lägg ut blandningen fint i en gratängform. Slå över buljongen från kycklingkoket så det precis täcker potatisen och ställ in i ugnen på 175 grader varmluft. Låt baka till fin färg.
  8. Rensa ramslöken och tvätta av den i kallt vatten. Stek häften hastigt i lite olja i en panna. Häll sedan upp det i en mixer tillsammans med 50 g smör. Mixa på full fart med 300 g av kycklingbuljongen. Smaka av med salt och håll ljummen i en kastrull.
  9. När potatisen är klar tar du ut den ur ugnen och vrider upp ugnen till 250 grader varmluft. När ugnen är varm så sätt in fågeln och rosta av till fin färg, eller stek fågeln i en panna till fin färg.
  10. Skär ut bröst och lår från fågeln och servera med stekt ramslök, skummig sås samt potatisen.