Helstekt oxfilé med potatiskroketter

POPULÄRT
Helstekt oxfilé med potatiskroketter
Foto: Tv4

Helstekt oxfilé med potatiskroketter

Av: Pernilla - Orust/Tjörn

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

2 h

Helstekt oxfilé med potatiskroketter, madeirasås och grönkålschips är både festligt och gott.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Madeirasås

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 1 msk strösocker
  • 3 msk crema di balsamico
  • 3 dl madeiravin
  • 2,5 msk kalvfond (konc)
  • 3 dl vatten
  • 1 krm svartpeppar
  • majsstärkelse (vid behov)

Grönkålschips

  • 4 stjälkar grönkål
  • 1,5 msk rapsolja
  • 0,5 krm flingsalt

Ugnsrostade tomater

  • 16 tomater (romantica)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 krm flingsalt

Oxfile

  • 800 g oxfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 25 g smör
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk timjan

Potatiskroketter

  • 1 kg potatis (mjölig)
  • 1 ägg
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 mozzarellaost (eller cheddar)
  • 0,5 msk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl (till paneringen)
  • 1 ägg (till paneringen)
  • 2 dl pankoströbröd (till paneringen)

Gör så här

Madeirasås

  1. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Fräs allt i en kastrull.
  2. Tillsätt sockret och låt det karamelliseras till en ljusbrun färg.
  3. Tillsätt balsamvinäger och 2 dl madeira, låt koka ihop någon minut.
  4. Tillsätt fond och 2 dl vatten, låt koka på medelvärme ca 30 minuter.
  5. Tillsätt resten av vinet och vattnet, låt det koka ytterligare några minuter.
  6. Sila av grönsakerna och låt dem koka ihop sig. Salta och peppra.
  7. Red med majsstärkelse om du vill ha en tjockare sås.

Grönkålschips

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär bort stammen på grönkålen och skär bladen i stora bitar. Skölj bladen, lägg dem på en handduk och torka försiktigt bort vattnet.
  3. Lägg grönkålsbladen i en bunke och tillsätt olja och salt. Massera in grönkålen med oljan och saltet.
  4. Lägg upp bladen på en ugnsplåt med bakplåtspapper (inte för tätt) och rosta i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Ugnsrostade tomater

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg tomaterna i en ugnsform.
  3. Ringla över olivoljan och strö över saltet.
  4. Baka i mitten av ugnen i 15 minuter.

Oxfilé

  1. Putsa filén fri från hinnor. Gnid in filén med salt och peppar.
  2. Bryn filén i olja i en gjutjärnspanna tills den fått en fin stekyta.
  3. Tillsätt smör, vitlök och timjan.
  4. Sätt ugnen på 135 grader och sätt in gjutjärnspannan.
  5. Köttet är klart när temperaturen på köttet är uppe i 54 grader.
  6. Ta ut köttet och lägg en folie runt köttet och låt det vila ca 10–15 minuter.

Potatiskroketter

  1. Skala och koka potatisen tills den blir mjuk i saltat vatten.
  2. Mosa potatisen med en gaffel och rör om. Det gör inget om det är småbitar kvar.
  3. Tillsätt ägg, parmesan, mozzarella, salt och vitpeppar.
  4. Rulla moset till lagom stora bollar. Paneras dem först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
  5. Värm oljan till 180 grader i en kastrull eller fritös.
  6. Fritera bollarna i ca 1 minut eller tills de fått en ljusbrun färg.