Helstekt oxfilé med potatisgratäng och sherrypepparsås

POPULÄRT
Helstekt oxfilé med potatisgratäng och sherrypepparsås
Foto: TV4

Helstekt oxfilé med potatisgratäng och sherrypepparsås

Av: Lena - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1 h 30 min

Lyxigt men enkelt - till den helstekta oxfilén bjuds en krämig gratäng med parmesan och en sherrysås med två sorters peppar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 500 g oxfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 50 g smör

Potatisgratäng

  • 10 fasta potatisar
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl parmesanost
  • 2 msk vitlökspulver
  • smör
  • salt
  • peppar

Sherrypepparssås

  • 75 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 1 msk soja
  • 4 msk sherry
  • 2 msk rosépeppar
  • 1 msk grönpeppar

Gör så här

Oxfilé

  1. Putsa oxfilén och stek i olja i stekpanna, lägg i 2 msk smör och ös filén under stekningen. Spara skyn i pannan till såsen.
  2. När den har fått färg läggs den i ugnsfast form. Stick in en termometer i den tjockaste delen. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader på 175 grader, ca 20 minuter. Låt filén vila 10 minuter innan du skär upp den.

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skiva potatisarna. Smöra en ugnsfast form och lägg i potatisskivorna och krydda med salt, peppar och vitlökspulver. Blanda runt ordentligt. Häll över grädde och parmesanost. Tillaga i ugnen ca 1 timme.

Sherrypepparsås

  1. Smält smör i en kastrull och låt det bli brunt och nötigt, men inte bränt.
  2. Vispa i mjöl och häll i grädde och vatten. Låt puttra under omrörning minst tio minuter. Häll i fond, soja och sherry. Mortla pepparn och vispa ner i såsen.
  3. Häll i skyn som blev över efter att du brynt oxfilén. Låt puttra på svag värme ca 10 minuter. Späd med mer vatten om såsen blir för tjock.
  4. Servera skivad oxfilé med gratäng och sås.