Helstekt kalvfilé med gremolata och tagliatelle

Helstekt kalvfilé med gremolata och tagliatelle
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Helstekt kalvfilé med gremolata och tagliatelle

8 ingredienser

Det här är en lyxig fredagsrätt. Den går snabbt att laga och smakar extra fräscht med gremolatan. Servera med färska grönsaker.

Ingredienser

portioner
  • 600 g kalvfilé, i bit
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, att steka i

Gremolata:

  • 1 citron
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk bladpersilja

Till servering:

  • 4 port färsk tagliatelle

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Putsa filén fri från hinnor och senor och krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet väl runt om och lägg det i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filéns tjockaste del och ugnsstek den tills innertemperaturen är 61–63 °, då är köttet vackert rosa i mitten. Vill du ha köttet rött, stoppa vid 59°. Vill du ha köttet helt genomstekt, låt det stå tills temperaturen är närmare 70°. Ta ut köttet, vira in det i aluminiumfolie och låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor. Håll köttet varmt i folie eller smörpapper till servering.
  2. Gremolata: Tvätta citronerna och riv det gula skalet. Skala vitlöksklyftorna, grovhacka dem och finhacka persiljan. Blanda samman.
  3. Koka tagliatellen efter anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet och låt pastan rinna av i durkslag. Skär upp kalvfilén, strö över gremolata och servera med den nykokta tagliatellen.