Helstekt kalvbräss med tryffelnuggets och sås royale

Helstekt kalvbräss med tryffelnuggets och sås royale
Foto: TV4
Joakim Almqvist KK 2023
Joakim Almqvist KK 2023

Helstekt kalvbräss med tryffelnuggets och sås royale

Av: Joakim Almqvist

Från: Kockarnas kamp

19 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 600 g kalvbräss
  • 200 g schalottenlök
  • 1 färska lagerblad
  • 20 g sherryvinäger
  • 7,5 dl vitt vin (Côtes du Jura)
  • 7,5 dl torr sherry
  • 100 g cognac
  • 800 g kycklingfond, grillad
  • 100 g smör (normalsaltat)
  • 400 g tryffel (perigord)
  • sherryvinäger (till tryffeln)
  • olivolja
  • havssalt (rökt)
  • 30 g färsk vitlök
  • 100 g smör, till stekning
  • 20 g färsk dragon
  • 80 g ramslök (färsk)
  • 20 g rosmarin
  • 1 citron

Gör så här

  1. Finhacka schalottenlöken och bryn i tjockbottnad kastrull. Tillsätt lagerbladet och deglacera med sherryvinäger. Tillsätt allt vin samt sprit och reducera tills ca 250 g återstår. Tillsätt buljong och reducera tills 200 g återstår. Mixa i 100 g smör och varmhåll.
  2. Skala 250 g tryffel och bryt sedan i "nuggets". Dressa med olivolja, vinäger samt salt. Låt marinera i ca 30 minuter.
  3. Putsa kalvbrässet och helstek i panna med färsk vitlök, smör samt lite salt. Vänd brässet var 30:e sekund tills stekytan är perfekt. Tillsätt örter och ös med smöret. Låt vila och tranchera sedan i 4 bitar.
  4. Grilla ramslöken och dressa med citronzest.
  5. Mixa i tryffelputset samt resterande tryffel i den varma såsen och njut. Det blir faktiskt inte godare än så här!