Helstekt hjortfilé med rostade rotfrukter

Helstekt hjortfilé med rostade rotfrukter
Foto: Tv4

Helstekt hjortfilé med rostade rotfrukter

Av: Nichlas - Katrineholm

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1 h

Helstekt hjortfilé med rostade rotfrukter, kantareller och gräddig sås blir en festlig huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rostade rotfrukter

  • 2 morötter, skalade
  • 2 palsternackor, skalade
  • 3 rödbetor, skalade
  • 4 potatisar
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 kvistar färsk timjan

Helstekt hjortfilé

  • 600 g hjortfilé
  • salt
  • peppar
  • smör (till stekning)

Gräddsås

  • 50 g smör
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 3 msk viltfond (på flaska)
  • 1 dl vatten
  • 5 dl grädde
  • 6 enbär, krossade
  • 4 grönpepparkorn, krossade
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk färsk timjan
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 2 msk svartvinbärsgelé

Smörstekta kantareller

  • 1 schalottenlök
  • smör (till stekning)
  • kantareller, förvällda
  • salt
  • peppar

Gör så här

Rostade rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj alla rotfrukter och skala samtliga utom potatisen. Skär allt i klyftor och lägg i en ugnssäker form.
  3. Ringla rikligt med olivolja över rotfrukterna och blanda runt. Strö över salt, peppar och ett knippe timjan.
  4. Baka rotfrukterna i ugnen i ca 25 minuter tills de är mjuka och har fått fin färg.

Helstekt hjortfilé

  1. Putsa och ansa hjortfilén. Se till att köttet inte är kylskåpskallt. Krydda med salt och peppar.
  2. Stek köttet på hög temperatur tills det fått en fin yta. Sänk sedan värmen och låt köttet steka tills det har en innertemperatur på 57 grader. Glöm inte att vända och ösa köttet med smöret under stekningen.
  3. Lyft sedan upp köttet och låt det vila i 5 minuter.

Gräddsås

  1. Smält hälften av smöret i en kastrull. Lägg i den finhackade löken och låt den brynas tills den blir mjuk.
  2. Tillsätt sedan viltfond, vatten, grädden, de krossade enbären och krossad grönpeppar. Salta och peppra. Låt såsen koka under lock i 10 minuter.
  3. Tillsätt timjan, crème fraîche och gelé. Låt såsen koka tills den tjocknar och ”sätter sig”.
  4. Avsluta med att tillsätta resterande mängd smör. Smaka av och tillsätt mera kryddor eller gelé efter smak.

Smörstekta kantareller

  1. Finhacka schalottenlöken och bryn den försiktigt i en stekpanna.
  2. Tillsätt sedan kantarellerna och fräs tills de får gyllenbrun färg. Salta och peppra.