Helstekt fläskfilé med spetskål, pommes fondant och äppelsky med russin

Helstekt fläskfilé med spetskål, pommes fondant och äppelsky med russin
Foto: TV4
Niclas Tuomela
Niclas Tuomela

Helstekt fläskfilé med spetskål, pommes fondant och äppelsky med russin

Av: Niclas Tuomela

Från: Efter stängning

22 ingredienser

Helstekt fläskfilé med bräserad spetskål, smörbakad potatis och en god skysås med sötma från äpple och russin.

Ingredienser

portioner

Helstekt fläskfilé

  • 700 g fläskfilé, putsad
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 kvistar färsk timjan
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Potatisfondant

  • 1 dl matolja
  • 100 g smör
  • 20 g ankfett, eller talg
  • 8 potatisar, stora

Bräserad spetskål

  • 800 g spetskål
  • 3 dl kalvfond, ej koncentrerad
  • 2 gröna äpplen
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk gula russin
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 20 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Fläskfilé

  1. Krydda fläskfilén runt om rikligt med salt och peppar. Stek fläskfilén hel på hög värme i panna med lite matolja, när köttet fått färg tillsätter du vitlök, smör och timjan. Ös köttet under stekningen för bästa smak. Låt köttet gå klart i ugn tills innertemperaturen är ca 69 grader. Ta ut och låt köttet vila 10 minuter före servering.

Potatisfondant

  1. Skär potatisen i tjocka stavar eller ca 2 cm tjocka skivor. Koka dem i smöret, oljan och talgen på medelvärme i en stekpanna tills de är mjuka och har fått fin färg, ca 25-30 minuter.

Bräserad spetskål

  1. Skär spetskålen i klyftor på längden, ca 8 stycken (låt rotfästet vara kvar). Skär bort 2 cm av toppen, dessa blad ska vi använda vid serveringen.
  2. Reducera ned kalvfonden till hälften i en kastrull.
  3. Dela och kärna ur äpplena. Skär 0,5 äpple i fina tärningar, lägg åt sidan. Skär resterande äpple i grova bitar. Skala och finhacka schalottenlöken, lägg lika mycket lök som fint tärnat äpple åt sidan. Dela russinen.
  4. Stek resten av äpple och lök i smör med i en stor stekapanna. Häll på vinäger och vitt vin. Lägg ned kålen och tillaga ca 20-25 minuter tills de har fått fin färg, ös dem lite då och då. Späd med lite vatten om det behövs mer vätska.
  5. Lägg toppbladen från spetskålen tillsammans med plockade persiljeblad i en skål med iskallt vatten så att de krispar till sig.

Sås

  1. Tillsätt steksky från spetskål och fläskfilé i kastrullen med den reducerade kalvfonden. Låt koka ihop någon minut. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Tillsätt finhackat äpple, lök och russin i såsen. Låt koka ihop.

Servering

  1. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg upp köttet tillsammans med spetskålen. Toppa med de fina persilje- och kålbladen. Ringla över såsen.