Helrostad kyckling med spenat och kokt vitlök

Helrostad kyckling med spenat och kokt vitlök
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Helrostad kyckling med spenat och kokt vitlök

32

7 steg att laga

9 ingredienser

1 h

Enkel och festlig middag med kyckling som sköter sig själv i ugnen. Kycklingen blandas vid serveringen med frasiga surdegskrutonger, en underbart god vitlökskräm samt bönor och spenat.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 hel kyckling, gärna eko
  • 3 brödskivor, surdeg
  • 5 klyfta vitlök, hela och skalade
  • 250 g frysta gröna bönor
  • 2 msk olivolja
  • 80 g färsk spenat (alternativt rucola)
  • 0,5 citron
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stycka ned kycklingen eller kör den hel om du vill i ugnen (man kan bryta isär den i bitar när den är stekt).
  3. Lägg kycklingen i en gryta med skinnet uppåt. Salta ordentligt och tillaga i mitten av ugnen ca 45 minuter. När 20 minuter av tiden gått lägger du in brödskivorna på gallret och låter de rostas.
  4. Koka vitlöksklyftorna mjuka i saltat vatten. Ta upp och mosa med gaffel tillsammans med olivolja.
  5. Koka bönorna i saltat vatten.
  6. Skär de rostade brödskivorna i grova krutonger.
  7. Blanda kycklingen med den mosade vitlöken och vänd in krutonger, bönor och spenat. Pressa över lite citron. Krydda ytterligare med salt och peppar och servera.