Helgrillad ryggbiff

Helgrillad ryggbiff
Foto: Johan Carlén
Alexandra Zazzi
Alexandra Zazzi

Helgrillad ryggbiff

3 ingredienser

30 m

Helgrillad ryggbiff är alltid festligt att bjuda på. Grilla den på både direkt och indirekt värme för bäst resultat. Testa även att smaksätta med grillad citrus.
En ljummen grillsallad passar även perfekt till, här finns receptet >>

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 800-1000 g ryggbiff, hel bit med kappa

Extra smaksättare

  • 1 grapefrukt
  • 1 citron

Gör så här

  1. Ta ut köttet ur kylskåpet 1 timme innan grillning.
  2. Hetta upp grillen så den är riktigt varmt.
  3. Skapa två grillzoner. En med direkt värme och en med indirekt värme.
  4. Dela köttet i tjocka skivor, ca 4–5 cm tjocka.
  5. Ge köttet ordentlig med grillyta över direkt värme. Pensla gärna med lite skirat smör eller olja. Salta och peppra och lägg över på indirekt värme till en önskad innertemperatur:
    Blodig 50–52 grader
    Medium-rare 52–55 grader
    Medium 55–58 grader
  6. Låt vila i minst 10 minuter inlindad i smörpapper.
  7. Skär sedan upp köttet i tunna skivor på tvären. Köttet är gott både kallt och varmt.
  8. Vill du ha en extra smaksättare till ditt kött, då är grillad citron och grapefrukt riktigt gott. Dela citrusfrukterna på hälften. Lägg dem på grillgallret med den skurna sidan nedåt. Grilla tills de fått lite färg. Använd sedan saften som extra smaksättare på kött eller till valfria rätter.