Svartvinbärsfyllda chokladtorn på dacquoisebotten

Svartvinbärsfyllda chokladtorn på dacquoisebotten
Foto: TV4
Rolf Svensson
Rolf Svensson

Svartvinbärsfyllda chokladtorn på dacquoisebotten

1

16 ingredienser

80 min

Nötbottnar med valnötter och mandelmjöl dekoreras med svartvinbärsmascarpone och chokladsmetana.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner6

Nötbotten

  • 3 äggvitor
  • 100 g strösocker
  • 100 g valnötter
  • 30 g mandelmjöl
  • 2 tsk citron, saft
  • 1 tsk smör

Fyllning

  • 100 g mörk choklad 60 %
  • 2 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 2,5 dl smetana
  • 2 dl mascarpone
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl svartvinbärsgelé
  • 1 msk cognac

Tillbehör

  • 200 g mörk choklad, till ca 36 chokladtungor
  • 6 röda vinbär

Gör så här

  1. Nötbotten
    Vispa äggvitor och 60 gram socker och citron till maräng.
  2. Kandera 100 gram valnötter i 30 gram smält socker och en tesked citronsaft, detta görs ca 3 minuter i stekpanna, klicka i en tsk smör och rör runt så nötterna lossnar från varandra, lägg upp på tallrik.
  3. Mixa valnötter, mandelmjöl och socker. Vänd ned i marängen.
  4. Spritsa tolv bottnar, cirka 5 cm i diameter. Grädda 15-20 min i 150 grader.
  5. Fyllning choklad
    Vispa 2,5 dl smetana fast. Vispa 2 dl vispgrädde fast.
  6. Smält 100 gram choklad och blanda i 2 äggulor, sedan smetana och sedan vispgrädde.
  7. Smaksätt med lite cognac efter smak.
  8. Fyllning svartvinbär
    Vispa grädden. Blanda ihop mascarpone och vaniljsocker med svartvinbärsgelé. Vänd ner grädden.
  9. Chokladtungor
    Gör chokladtungor, ca 2 cm breda och 6-7 cm höga
  10. Montering
    Spritsa ut chokladfyllning på 6 bottnar.
  11. Montera en botten ovanpå varje. Avsluta med att spritsa svartvinbärsgrädde.
  12. Montera chokladtungor runt dessertbakelserna. Garnera med röda vinbärsklasar.